Vergeet de Spaanse costa, ontdek de Wadden!

 20 Juli 2021   Typisch Fem

TV-TAS. Het ezelsbruggetje van vroeger staat in ieders geheugen gegrift. Twijfel je nog over de komende zomervakantie en sta je wel open voor zon, zee en strand in eigen land? Graaf dan eens goed in dat geheugen van je en ga dit jaar voor de Waddeneilanden!

Natuurgebieden op de Wadden

De Waddeneilanden zijn in feite één groot natuurgebied. Sterker nog, de wadden staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst als grootste getijdengebied van Europa. De Waddenzee herbergt een zelfstandig functionerend ecosysteem vol met bijzondere planten, trekvogels, vissen en zeezoogdieren. Op de wadden vind je twee Nationale Parken, namelijk Nationaal Park De Duinen van Texel en Nationaal Park Schiermonnikoog. Mossel- en zandbanken, zoutmoerassen, grasweiden, getijdengeulen… de elementen hebben hier vrij spel en het landschap vernieuwt zich twee keer per dag.

Actie op de Wadden

Het is er groen en ruimtelijk, wat betekent dat fietsen en wandelen de plaatselijke sporten zijn. Op elk van de eilanden vind je tal van fiets- en wandelroutes. Om een eentje uit te lichten: Streekpad Texel ’t Horntje – De Koog. Deze route van WaddenWandelen is 21,2 km lang en voert je van de veerboot door waterrijk gebied naar De Koog.

vuurtoren op texel


En dan kun je natuurlijk ook nog gaan lopen tússen de wadden in plaats van óp de wadden. Wadlopen is iets dat je gewoon een keer gedaan moet hebben. Je betreedt het wad bij laagwater en loopt zonder het contact met de vaste grond te verliezen van of naar een Waddeneiland. Vertrekken doe je vanuit Friesland of Ameland of Schiermonnikoog. Tussen Texel en Vlieland is het wadlopen vooral weggelegd voor avonturiers en ervaren wadlopers.

Op en aan het water van de Waddenzee sporten kan natuurlijk ook. Wat denk je van kitesurfen, blokarten, zeilen, suppen of kanoën? Zowel op Texel, Vlieland, Ameland, Terschelling als Schiermonnikoog vind je watersportcentra waar je terechtkunt voor een sportieve en leuke dag.

Welk Waddeneiland en welke camping kies je?

Als je tijdens je vakantie het ene na het andere pretpark opzoekt, graag shopt in drukke winkelstraten en het liefst uit eten gaat bij de grote gele M, was je vast niet zover gekomen met lezen. Naar de Waddeneilanden ga je vooral voor de rust, de natuur en de kleinschaligheid. Om je een beetje te helpen met de keuze, zetten we de verschillen tussen de vijf eilanden op een rijtje. En oja, we brengen je op ideeën als het gaat om vakantieparken en campings.

Vakantie op Texel
Texel is veruit het grootste Waddeneiland, met haar 161 km2. Je vindt hier dan ook de meeste inwoners, meeste monumenten (tip: vuurtoren Eierland!) en bruisende beachclubs. Na een wandeling in Nationaal Park De Duinen van Texel plof je heerlijk neer bij Beachclub Texel in De Koog, te vinden bij Paal 19,5. Onze aanrader voor de lunch: de Beachclub Burger. Of een portie kibbeling natuurlijk!

Wat verblijf betreft heb je volop keuze. Van een drietal Landal bungalowparken en een appartementencomplex in de duinen tot Kustpark Texel en megavakantiepark De Krim; zeg maar hoe klein, groot, comfortabel of luxe je het wilt hebben.

Vakantie op Vlieland
Het tweede eiland in de TVTAS-reeks is het kleinste eiland. Op 36 km2 vind je vooral kalmte en rust. De enige auto’s zijn die van enkele eilandbewoners en verder wordt het eiland gedomineerd door vogels. Vanuit het kleinschalige appartementencomplex Landal Vlieduyn ontdek je Vlieland op z’n best.

Vakantie op Terschelling
En dan komt Terschelling, het op-een-na-grootste eiland van 86 km2. Ook hier is, net als op Texel, genoeg te doen. Naast genieten van kilometerslange stranden kun je er je eigen aardbeien, bessen en zelfs courgettes en sperziebonen plukken bij pluktuin Groenhoef. Of je gaat relaxen bij het Meertje van Hee, zeehonden spotten of sterren kijken op de hoge duintoppen bij de Boschplaat.

De haven van Terschelling


Verblijven doe je in een glampingaccommodatie of huisje naar keuze. Op onze website vind je meer info over boerderijcamping BoerenBed De Zeekraal, de cottages op Landal Schuttersbos en de luxe appartementen van Residence Terschelling en Landal West Terschelling.

Vakantie op Ameland
Over Ameland hebben we begin dit jaar een uitgebreid blog geschreven, met als highlights de elektrische fiets, het dorpje Hollum, de vuurtoren en Beachclub The Sunset. Wij verbleven hier op vakantiepark Boomhiemke, maar ook voor een boerderijcamping, vakantiewoning of appartement zit je goed op Ameland.

vuurtoren en sfeer ameland


Schiermonnikoog
Schiemonnikoog is wat stilte en grootte betreft vergelijkbaar met Vlieland. Als toerist hier ga je wadlopen, de bunker beklimmen, vliegeren, op excursie naar de Eendenkooi of een drankje doen bij de Toxbar. Dit alles vanuit boerderijcamping De Kooiplaats of appartementencomplex Landal Vitamaris, dat midden in Nationaal Park Schiermonnikoog


Anderen lazen ook onze blogs over  2021last-minuteWaddeneilandWaddenTexelTerschellingVlielandAmelandSchiermonnikoog

 Campingtips voor Waddeneilanden

Vakantiepark op loopafstand van strand Ameland
Glamping op Ameland
Overdekt zwembad, indoor speelparadijs
Logeren in Villatent Safaritenten met sanitair
Fietsen, wandelen
Café Restaurant met terras
Diverse sportvelden, bowling
Maritiem centrum
Ca. 2 km van het strand
Gras en duinterrein
Multifunctioneel sportveld
Waterspeelplaats en Bollo-huis
Ontdek natuurgebied De Slufter
Bollo Club voor kinderen
Overdekt zwembad met peuterbad
Lodgetent huren in de duinen
Boerderijcamping met melkschapen
Schapen melken
Lammetjes de fles geven
Uitgebreide landwinkel met schapenproducten
Ligging direct aan duingebied
Vrij uitzicht tot aan de Waddenzee