Vakantietip Picardië: de baai van de Somme, ‘Grand Site de France’

 8 April 2024   Huurtent

Frankrijk was ons favoriet vakantieland in 2023. Deze keer zochten we de westkust op. Nog veel te zien dus, want de westkust van Frankrijk loopt zo’n beetje van Duinkerken bij de grens met België tot aan Biarritz bij de grens van Spanje. In september begonnen we in het noordwesten en wel richting uitgestrekte kust van de Picardië (regio de Hauts-de France).

kust Picardie


Vakantie aan de monding van de rivier de Somme

Op minder dan 5 uurtjes rijden, vanaf Utrecht, zit je aan de monding van de rivier de Somme, heerlijk om ’s middags al je benen te mogen strekken op de plaats van bestemming. Camping Les Aubépines is een echte Franse familiecamping met erg leuk buiten- en binnenbad. Op de camping vind je een mix van (vaste) staanplaatsen, toerplaatsen en accommodaties die verhuurd worden. Wij konden gebruik maken van het spiksplinternieuwe sanitair gebouw, weliswaar niet groot, maar wel luxe.

De camping ligt op een geweldige locatie, omgeven door uitgestrekte moerassen, duinen, zee en de mooiste kustplaatsjes en aantrekkelijke dorpjes op fietsafstand.

geweldige flora en fauna aan de baai van de rivier de Somme


Fietsen van Le Crotoy naar Saint-Valery-sur-Somme

Na een rustige nacht op de camping, de fiets gepakt en richting het badplaatsje Le Crotoy. Je fietst langs een geweldig moerasgebied. In de verte zagen we een stoomtreintje rijden dat blijkbaar richting Saint-Valery-sur-Somme ging. Voor ons genoeg reden om vanaf Le Crotoy direct door te fietsen naar dit leuke middeleeuws stadje met jachthaven, historische centrum en geweldig uitzicht op de baai van de Somme. De fietstocht liep overigens langs goede fietspaden en was goed aangegeven.


stoomtrein Le Crotoy naar Saint Valery sur Somme


uitzicht op de baai van de Somme


Het plaatsje Saint-Valery-sur-Somme is een geweldige plek gelegen aan de monding van de rivier de Somme en heeft een rijke en lange geschiedenis. Het dorp is afwisselend in handen van Fransen en Engelsen geweest. Wandelend door het gezellige centrum kom je de meeste bezienswaardigheden tegen. Stevige schoenen zijn wel aan te bevelen want je moet regelmatig flink omhoog.

Saint-Valery-sur-Somme, leuk om te bezoeken


Het stadje is ooit een echte vestingstad geweest, maar er zijn nog maar enkele resten van de stadsmuren en stadspoorten over. Een belangrijk moment in de geschiedenis van dit charmante Franse plaatsje was de doorgang van Jeanne d’Arc door Saint-Valery-sur-Somme richting Rouen (waar zij werd berecht) in december 1430. De poort waar Jeanne d’Arc door naar binnen zou zijn gebracht is hoogst waarschijnlijk de Porte Guillaume.

De poort waar Jeanne d’Arc door naar binnen zou zijn gebracht is hoogst waarschijnlijk de Porte Guillaume


Een andere stadspoort, die nog intact, is de Porte de Nevers met zijn typerende puntgevel en latere functie van (kleine) gevangenis.

Porte de Nevers met zijn typerende puntgevel


Voordat wij bij de Porte Guillaume aankwamen liep onze wandeling door de voormalige visserswijk Le Courtgain. De straatjes lopen nogal steil omhoog, maar de kleurrijke woningen, opgefleurd door mooie bloembakken en allerlei attributen met betrekking tot de visserij, staan er zo mooi bij dat we de sfeer prachtig konden vastleggen op de foto’s.

visserswijk Le Courtgain


Vanaf het strand bij Cap Hornu liepen wij, via de lange boulevard geflaneerd door prachtige oude villa’s, voldaan terug. In het centrum was het op dat moment druk, want de locomotief (Chemin de Fer de la Baie de Somme) was aan het vertrekken voor een tocht richting Le Crotoy. Voor ons het moment om onze fietsen te pakken en ook die richting in te gaan.

station Cheming de Fer de la Baie de Somme


Boulevard Saint-Valery-sur-Somme


In Le Crotoy zijn we die avond verwend met een heerlijke vismaaltijd in restaurant Les Tourelles. Twijfel je nog over een vakantie naar de Picardië? Niet doen hoor, Picardië een heerlijke regio in Frankrijk.

restaurant Les Tourelles, Le Crotoy




Anderen lazen ook onze blogs over  bezienswaardigheidFrankrijkfietsenfietsvakantiepicardie

 Campingtips voor Somme

Kasteeldomein in Somme Delta
Zwembad met glijbaan eind maart/half sept.
Diverse eetgelegenheden
Op 12 km afstand van zandstranden
Overdekt zwembad
Middeleeuwse havenplaatsje Saint Valery sur Somme
Wandelen, fietsen
Crotoy, Amiens
Verzorgde camping 1000 m. van het strand
Verwarmd buitenzwembad/kinderbad/bubbelbad
Animatie hoogseizoen jong en oud
Wandel- en fietsroutes