Het bijzondere verleden van Saint-Rémy-de-Provence

 17 Augustus 2023   Ruud

Saint-Rémy-de-Provence is een tussen uitgebreide olijfboomgaarden gelegen charmant plaatsje met een bijzonder verleden, en een van de oudste stadjes in Frankrijk. Het was markt toen we aankwamen en volop drukte in de straatjes van het centrum. Wij vonden hier een aantal leuke winkeltjes tussen de gebruikelijke noga-shops en de souvenir prullaria.

Saint-Rémy de Provence

De belangrijke informatie over Saint-Rémy vonden we zoals gebruikelijk bij het Office du tourisme, dat we na enig zoeken vonden in een hoekje van een parkeerplaats een eindje uit het centrum.

Het bijzondere verleden vind je terug in de diverse gebouwen waarvan er enkele uit de middeleeuwen stammen. Zo is er de in 1821 herbouwde kerk Collégiale St. Martin, waar je een schitterend orgel kunt bewonderen, en het prachtige 15e eeuwse Hôtel de Sade. Ook vind je in het historisch centrum het geboortehuis (1503) van de beroemde astroloog Nostradamus.

Markt in Saint-Rémy de Provence

Maar het meest bijzondere aan Saint-Rémy is dat het grotendeels gebouwd is met de overblijfselen van de ruïnes van de nabijgelegen historische stad Glanum.

Ruines van Glanum

Glanum was een belangrijke stad in de Romeinse tijd, met allerlei voorzieningen zoals een forum, tempels, een triomfboog en thermen. De stad verviel tot een ruïne in de derde eeuw na Christus. Later werd een paar kilometer verderop een nieuwe stad gesticht met de overgebleven bouwmaterialen uit Glanum. In de middeleeuwen werd de stad beschermd door de abdij van Saint-Rémi in Reims, en kreeg daarom de naam Saint-Rémy de Provence.

Je kunt de overblijfselen van Glanum met graftombe en de triomfboog bezoeken. Dit uitgebreide complex is een van de belangrijkste opgravingen uit de Romeinse tijd in Frankrijk. Een vergelijking met Pompeï is snel gemaakt, zeker als je bedenkt dat de restanten van Glanum overdekt waren met dikke lagen sediment die met de regen van de bergen afstroomden, en dat er naar schatting pas 15% van de stad blootgelegd is.

Aan het einde van de 19e eeuw werd Saint-Rémy een kunstenaarsdorp waar Vincent van Gogh een jaar in het psychiatrisch ziekenhuis van Saint Paul de Mausole verbleef. Hij schilderde in Saint-Rémy zo’n 150 werken, waaronder het beroemde Korenveld met maaier en de Amandelbloesem.

Muzikanten in Saint-Rémy de Provence

Er is een Van Gogh wandelroute van het centrum naar het romaanse klooster Saint Paul de Mausole waar Vincent verbleef. Op deze route, ongeveer 1 kilometer lang, vind je 19 reproducties van zijn schilderijen. Zo kun je je een beeld vormen van de inspiratie die Vincent vond in Saint-Rémy.

Een paar honderd meter vanaf het klooster kun je de ruïnes van Glanum bezoeken. Wij konden deze wandeling en de bezichtiging van de ruïnes helaas niet meer maken omdat we geen tijd meer hadden. Dat komt echt een volgende keer aan de beurt.Anderen lazen ook onze blogs over  2023stadswandeling

 Campingtips voor Provence-Alpes-Côte d'Azur

Terassencamping in de Provence
Mooi zwembad met glijbanen
Prachtig uitzicht op de bergen
Kindvriendelijk
Spannende en sportieve animatie,vlakbij stuwmeer
Adventure Park
Fijn restaurant
Glamping in safaritenten
Grote levendige camping direct aan strand
Waterpark met meer dan 1500 m² zwemplezier
Veel activiteiten jong en oud
Diverse restaurants
Windsurfen, zeilen, waterskiën, duiken
Diverse golfbanen in de buurt
Wellnessruimte, glampingaccommodaties
Bezoek St. Tropez, Frejus, Cannes
Kleine glampingcamping Côte d'Azur
Verwarmd zwembad
Glamping accommodaties met eigen sanitair
Watersport, sport
Camping onder Nederlandse leiding
Charmecamping, terasvormig, schaduwrijk
Strand ligt op 3 km. van de camping
Georganiseerde wandeltochten voor- en najaar