Gezond en makkelijk koken op de camping

 30 Mei 2019   Typisch Femke

Elke dag van de vakantie weer die ene vraag: hoe krijgen we vanavond zonder al te veel moeite iets lekkers op tafel? Vooral zij die liever niet 24/7 crashen in de snackbar of pizzeria op de camping, zoeken makkelijke gerechten die geen uren tijd kosten en ook nog wat voedingswaarde hebben. Want zeg nou zelf, al die afvalpogingen en uurtjes fitness in de weken voorafgaand aan de vakantie in één keer tenietdoen is ook zonde. Met onze lekkerste eenpansgerechten past je bikini aan het eind van de vakantie ook nog én hebben de kinderen de hele dag door energie om te zwemmen, voetballen, kajakken en spelen.

Olijfolie, Azijn, Peper, Zout, Italiaanse kruiden


Ingrediënten om van thuis mee te nemen

Gezond en lekker eten op de camping vraagt om te beginnen om de juiste, smaakvolle ingrediënten. Die je prima van huis mee kunt nemen. Wie heeft er immers zin om in zijn vakantie de lokale supermarkt af te struinen naar de goede kruiden, olie en andere basisbenodigdheden? Stop de volgende spullen in je tas voordat je de Route du Soleil op gaat:
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Azijn
  • Noten, zaden en pitten (ideaal voor ontbijtjes en salades)
  • Kruiden naar smaak,
    zoals Italiaanse, Mexicaanse of Oosterse kruiden, viskruiden, kaneel, paprikapoeder etc.
  • Knoflookpoeder


5 lekkere en gezonde eenpansmaaltijden

De volgende eenpansgerechten staan in no time op tafel:


  • Wraps met kip of gehakt en veel groenten
  • Zelf maken wij ze graag met kip met oosterse kruiden of gehakt met Mexicaanse kruiden. Het enige dat je naast het bakken van het vlees hoeft te doen, is diverse groenten naar smaak in kleine stukjes snijden. Een schaaltje rauwe paprika, ui, komkommer, ijsbergsla, tomaatjes, avocado; werkelijk alles mag op tafel. Stop alles in een wrap, wat geraspte kaas eroverheen en smullen maar!

  • Roerbakschotel met kip of vis
  • Een beetje zoals de wrap hierboven: ideaal om te maken van alle kliekjes die nog in de campingkoelkast liggen. Heb je nog wat broccoli, courgette of wortel over? Hou je van paprika, prei, champignons of weet ik veel wat voor groente? Even samen met een portie witvis of kip in een pan en klaar is je makkelijke en gezonde maaltijd. Oja, vergeet de kruiden naar smaak niet.

  • Tortilla met aardappel en groenten
  • Omelet klinkt zo Nederlands. En quiche iets te culinair. De titel tortilla is dus bewust gekozen. Iedereen kan het maken en het is heerlijk voedzaam! Met wat eieren, aardappel, groente en de juiste kruiden maak je in no time een smakelijke Zuid-Europeaanse maaltijd voor het hele gezin.

  • Bloemkool-aardappeltaart uit de koekenpan
  • Een taart zonder oven, springvorm of ander fancy keukenhulp. Yes please! Voor 1 taart heb je genoeg aan 1 bloemkool, 3 aardappels, 3 eieren, 2 tenen knoflook en 1 grote rode ui. Schil de aardappels (of zet je kind of partner aan het werk) en rasp of snijd ze fijn. Haal vervolgens de bladeren van de bloemkool, snijd de onderkant weg en rasp hem fijn. Doe de aardappel en bloemkool in een kom en doe de eieren plus wat olie, peper en zout en knoflook erbij. Gooi het mengsel in de pan, strooi de rode ui erover en laat 20 minuten bakken op laag vuur met een deksel erop. De andere kant nog een kwartiertje bakken en klaar is je hartige taart!

  • Pasta Bolognese
  • Spaghetti. Macaroni. Welk kind is er geen fan van? En ja, ook pasta kun je maken in één pan. Of je kookt eerst de pasta, zet hem opzij met deksel op de pan en stort je vervolgens op de saus. Zelf kies ik altijd voor volkorenpasta en een simpele bolognesesaus bestaande uit gehakt, Italiaanse kruiden, tomatensaus en wat Italiaanse roerbakgroente. De saus is uiteraard prima aan te passen naar jouw wensen (of die van je kieskeurige kind). Pasta is makkelijk, snel en voedzaam! Precies wat je wilt na een dagje zwemmen, shoppen of relaxen.



    Anderen lazen ook onze blogs over  hoogseizoenkindvriendelijkbudgetduurzaamkoken