Dit mag je niet missen in Arles: de LUMA Toren in het Parc des Ateliers

 25 Mei 2023   Ruud

Als je Arles wilt bezoeken, vanwege de sporen van Vincent van Gogh of om het historisch centrum te bezoeken, dan kun je sinds 2021 niet meer terug naar huis zonder het Parc des Ateliers en de Luma toren op het terrein te bezoeken. Het park en de toren zijn vrij toegankelijk.

De toren is niet te missen, want je ziet hem al ver boven Arles uitstijgen, met zijn bijzondere vorm en zijn honderden roestvrijstalen spiegelende blokken die asymmetrisch rond de toren zitten. Het Parc des Ateliers, waar de toren staat, ligt op korte loopafstand van het centrum en is gratis te bezoeken.

Luma torren Arles


Je gaat onder de poort van het Parc Des Ateliers door naar binnen, en via de trap naar beneden kom je in de mooie landschapstuinen van de Belgische Bas Smets. Neem een koffie op het terras, en loop eerst door de tuinen naar het oude gedeelte van het park. Hier vind je de oude treinloodsen die als industrieel erfgoed gerestaureerd zijn. Dan loop je terug naar de ingang van de toren en gaat naar binnen. De onderste etage is een ronde cirkel, verwijzend naar de historische Amfitheater van Arles.

Als eerste valt hier de schitterende wenteltrap van wit stucwerk en blank hout op. Maar als je die wilt beklimmen dan is er een Franse dame die zegt dat je zeker de lift moet nemen omdat het veel te hoog is. Laat je dan eens uitdagen!
Kijk ook eens in het midden van de wenteltrap naar boven; de ronddraaiende spiegel bovenin geeft een bijzondere illusie.

Wenteltrap Luma toren


Als je toch met de lift gaat, kies dan voor de bovenste etage. Hier kun je naar buiten op het dak, met een spectaculair uitzicht over Arles en omgeving. En als je uitgekeken en uit gefotografeerd bent kun je de lagere etages bezoeken.
Neem vanaf de tweede etage dan eens de enorme metalen glijbaan naar de begane grond!

Uitzicht over Arles


Waar komt dit bijzondere gebouw vandaan?
Het initiatief kwam van de Zwitserse Maja Hoffman, van de familie Hoffman, oprichters van het biotechnologie concern Roche. Zij had al een band met Arles. Eerder had ze al de LUMA Foundation (Luma, maar haar kinderen Lucas en Marina) opgericht voor de ondersteuning van beeldende kunst. Ze vond dat Arles een centrum voor moderne kunst en cultuur goed kon gebruiken, als aanvulling op het historisch centrum en de band met Vincent van Gogh.

Het gemeentebestuur had daar wel oren naar, want Arles is een arme stad (1 op de 4 inwoners leeft onder de armoedegrens) en de aantrekkingskracht van een cultureel centrum zou een belangrijke bron van inkomsten kunnen worden. Daarnaast zou het ook het toerisme kunnen vergroten, wat de stad en haar inwoners ook weer goed konden gebruiken.

Het Parc des Ateliers, waar de LUMA toren staat, is een voormalig industrieel complex uit de eerste helft 19e eeuw voor het onderhoud en herstel van locomotieven en treinstellen. Het werd gesloten in 1984 en verwaarloosde daarna. Sinds het jaar 2000 werd het weer opgeknapt en vonden er hier nieuwe initiatieven plaats op cultureel gebied. In 2013 werd het LUMA Arles project gelanceerd, en in 2021 was de toren klaar en werden de toren en tuinen opengesteld voor publiek.
Parc des Ateliers Arles


Het gebouw is ontworpen door Frank Gehry, die ook tekende voor het Guggenheim Museum in Bilbao. En het succes dat dat bracht voor Bilbao zou ook wel eens kunnen werken voor Arles. Of dat zo is? De toekomst zal het leren.Anderen lazen ook onze blogs over  LumastadswandelingstedenstedentripbezienswaardigheidArlesParc des Ateliers

 Campingtips voor Provence-Alpes-Côte d'Azur

Terassencamping in de Provence
Mooi zwembad met glijbanen
Prachtig uitzicht op de bergen
Kindvriendelijk
Spannende en sportieve animatie,vlakbij stuwmeer
Adventure Park
Fijn restaurant
Glamping in safaritenten
Grote levendige camping direct aan strand
Waterpark met meer dan 1500 m² zwemplezier
Veel activiteiten jong en oud
Diverse restaurants
Windsurfen, zeilen, waterskiën, duiken
Diverse golfbanen in de buurt
Wellnessruimte, glampingaccommodaties
Bezoek St. Tropez, Frejus, Cannes
Kleine glampingcamping Côte d'Azur
Verwarmd zwembad
Glamping accommodaties met eigen sanitair
Watersport, sport
Camping onder Nederlandse leiding
Charmecamping, terasvormig, schaduwrijk
Strand ligt op 3 km. van de camping
Georganiseerde wandeltochten voor- en najaar