Adriatische kust: stranden en brede uitgestrekte lagunes

 25 Juli 2024   Typisch Klaus

Of je nu vakantie viert in de regio Veneto of Friuli Venezia Giulia overal vind je campings en vakantieparken en aan vaak brede zandstranden. Deze vakantieparken, waar je sportvelden, kidsclubs en grote zwembaden met peuterbaden vindt, zijn geweldige vakantielocaties voor gezinnen en watersportliefhebbers. Van hieruit kun je Venetië bezoeken en ook de lagune eilanden Burano of Murano. Je kunt ook uitgebreide kanotochten of excursies maken over de lagunes.

Maar wil je wel eens wat anders dan een dag aan het strand of zwembad, denk dan eens aan het achterland. Deze regio wordt nog niet overstroomd door massatoerisme. Vanuit Bibione, Lignano of Grado ben je met de auto in één tot anderhalf uur tussen de adembenemende uitlopers van de Alpen van Friuli. Hier vliegen majestueuze gieren over de groene hellingen, fietsen sportieve vakantiegangers over een heel divers landschap en produceren wijnmakers geweldige inheemse wijnen (Friulano). Wandelaars ontdekken het berglandschap, forten, musea en wandelpaden uit de “Grote Oorlog” zoals de Eerste Wereldoorlog hier genoemd wordt.

Caravan Salon Düsseldorf, het toerismebureau Turismo FVG (FVG = Friuli Venezia Giulia) en het Caravaning Industrie-Verband e.V. nodigde reisjournalisten en campingbloggers uit om inspiratie op te doen over deze regio. Ze gingen op verkenningstocht langs campings, buitenevenementen en andere bezienswaardigheden in de regio. En wij nemen je graag mee tijdens hun tochten door Friuli Venezia Giulia.

Een wildwateravontuur voor actieve vakantiegangers en gezinnen

De rivier Tagliamento in Noordoost-Italië, stroomt van de Alpen naar de Adriatische kust als een breed turkoois lint, onderbroken door sneeuwwitte grindbanken. De grootste rivier in Friuli-Venezia Giulia wordt beschouwd als de “laatste wilde rivier” van Italië, misschien zelfs van Europa. De rivier is grillig en overwegend ongetemd. Het water is schoon en fris; het omringende berglandschap is magisch groen. De Tagliamento heeft een sterke stroming, zeker bij maximale aanvoer van smeltwater, regen en zijrivieren en de rivierbedding verandert voortdurend van koers. Opvallend is het uit de bergen meegevoerde grind dat vooral in droge periodes over grote oppervlakten zichtbaar is. Vakantiegangers mogen de Tagliamento nooit alleen bevaren, maar wel onder leiding van deskundige en lokale wildwaterprofessionals. Onder hun leiding kun je per boot zorgeloos de natuurwonderen van de Tagliamento ontdekken.

raften over de rivier Tagliamento


Onder deskundige begeleiding van de raftingprofessionals van Scuola Kayak Friuli

Raften voor beginners was de keuze van de campingbloggers en journalisten. Onder deskundige begeleiding van “kapitein” Alessandro Merci, vertrokken ze per 8 personen in een robuuste rubberen boot met peddel, wetsuit en zwemvest. Na een korte briefing en een paar oefenmanoeuvres suisden ze de hoofdloop van de rivier af. (p.s. kinderen rond de 6 jaar mogen, mits ze kunnen zwemmen, ook al peddelen)

De captains zaten achterin en stuurden de boot veilig door het wildwater (niveau I). Ze gaven commando's terwijl het team peddelden, links en rechts zittend op de drijvers van de rubberboot. Verder werden er diverse wetenswaardigheden van de regio gedeeld. Ze kwamen langs een gierenkolonie en een dicht bos waar oehoes hun leefgebied hadden. Met veel enthousiasme en knowhow lieten de begeleiders het team kennismaken met de geschiedenis van de regio en vooral met de magie en kracht van de natuur.

Rafting met Scuola Kayak Friuli


Pure actie, teamwerk en peddelplezier

Al snel passeerden ze kleinere stroomversnellingen die de boeg (en de peddelaars rechts- en links voor) door het water lieten gaan. Gelukkig is niemand overboord gegaan mede doordat ze altijd met één voet in een riem vast zaten. Mocht het wel gebeuren dan was dit geen probleem want ze hadden van tevoren goed instructies gehad hoe te handelen.

“Links, rechts, stop” – peddelen en ontspannen

Tussen het harde werken door konden ze ook zo nu en dan ontspannen, pootje baden en genieten van het uitzicht op het dichte bos, diverse kastelen en bruggen. Ook konden ze in een baai, buiten de sterke stroming, zichzelf even opfrissen in het koele bergwater.

Uiteindelijk bereikten ze net voor de pittoreske Ponte di Pinzano de eindbestemming. Op advies van Alessandro konden ze nog een zwempauze inlassen bij het strand van Pontalba, een van de mooiste rivierstranden van Italië aan de zijrivier Stella.

Brug bij Ponte di Pinzano


Moe maar voldaan keerden het team terug naar het kayak- en raftingstation voor een drankje en om op te warmen. De hele tour duurde ongeveer 3,5 uur waarvan ze 2 uur op het water waren. De prijs per persoon is (2024) 45 euro, inclusief huurmateriaal en transfer per minibus. Mocht je liever peddelen in een Canadese kano of op een SUP-board staan dan kan dit ook onder begeleiding van de professionals van Scuola Kayak Friuli. Ook kun je met je gezelschap een trendy packraft uitproberen: peddelen in een kleine, opblaasbare kajak.

Nog meer actie en wildwaterplezier?

Naast de tour, die geschikt is voor gezinnen en beginners, heeft het peddelstation nog andere wildwatertochten in haar aanbod, tot moeilijkheidsgraad II. Hier vind je een overzicht van tochten onder begeleiding en cursussen. De journalisten en bloggers waren heel enthousiast en zonder uitzondering bezoeken ze zeker nog een keer het mooie noordoosten van Italië.