De Eemvallei: rijke historie met een koninklijk tintje

 4 Maart 2021   Typisch Fem

Europarcs Resort De Utrechtse Heuvelrug


Tussen Amersfoort en Utrecht vind je de Eemvallei, het uitgestrekte stroomgebied van de rivier de Eem, dat in het zuiden aansluit op de Gelderse Vallei en in het zuidwesten op de Utrechtse Heuvelrug. De Eemvallei is een groen en open gebied met oudhollands boerenland en ontelbaar veel weidevogels, zoals de grutto, kievit, tureluur en scholekster. Een gebied ook met een rijke historie en een koninklijk tintje, gelegen tussen Woudenberg, Leusden, Amersfoort, Soest, Baarn, Bunschoten-Spakenburg en Eemnes.

Campings in de buurt van de Eemvallei
Rondom Woudenberg vind je een aantal leuke campings, zoals: De campings en vakantieparken hebben stuk voor stuk verschillende kampeeraccommodaties, zwemgelegenheden en activiteiten voor jong en oud. Een prima uitvalsbasis om op ontdekkingstocht te gaan in de Eemvallei, waar verrassend veel te beleven valt!

RCN camping Het Grote Bos in Doorn


Hoogtepunten in Woudenberg en Leusden

 • De 17 meter hoge Pyramide van Austerlitz, die je kunt beklimmen (81 treden!). Letterlijk een historisch hoogtepunt uit de tijd van Napoleon. Aan de voet van het monument vind je een speeltuin en een lunapark.
 • Leuke wandel- en fietsroutes die je meevoeren langs beeldhouwwerken of historische plekken, zoals het oudste torentje van Nederland ‘Oud Leusden’, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, de St. Jozefkerk en kasteel Stoutenburg.
 • Museumbunker Leusden in de Grebbelinie, gebouwd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is de Grebbelinie een uitgebreid natuurgebied met veel bijzondere planten en dieren.

Eropuit in Soest

 • Kijk rond in het Nationaal Militair Museum, leuk en interessant voor jong en oud. Voor kinderen is er van alles te doen, trek dus ruim de tijd uit voor je bezoek.
 • Kom paarden aaien en gezonde snacks voeren bij De Paardenkamp (Boerderij Vosseveld en Boerderij Het Gagelgat), een rusthuis waar oudere paarden en pony’s van een welverdiende en verzorgde oude dag kunnen genieten.
 • Leef je uit en ren rond op De Lange Duinen, een prachtig gebied met een enorme zandvlakte en een geweldige plek voor kinderen en honden!

Lekker stadten in Amersfoort

 • Gezellig shoppen, eten en drinken in het prachtige stadscentrum met de vele historische bezienswaardigheden, zoals de Koppelpoort, de Kamperbinnenpoort en de huizen gebouwd van stenen uit de oude stadsmuur.
 • Je kunstkennis ophalen in het Mondriaanhuis, museum en geboortehuis van deze beroemde schilder, waar je alles te weten komt over zijn leven en werk.
 • Op je gemak rondkijken in het Eemhuis, een schitterende bibliotheek in een prachtig openbaar gebouw.
 • Bier proeven bij brouwerij De 3 Ringen.
 • Brouwerij de 3 Ringen

 • De dieren bezoeken in Dierenpark Amersfoort, waar je ook een groot dinobos hebt en diverse speelplekken voor jonge kinderen.

Oranje boven in Baarn

 • Fiets en wandel langs historische en Koninklijke bezienswaardigheden, zoals Paleis Soestdijk, monument De Naald van Waterloo, kasteel Drakensteyn (waar prinses Beatrix woont), het kasteelachtige buitenhuis De Hooge Vuursche en kasteel Groeneveld.
 • Geniet van de mooie natuur in het 120 hectare grote natuurgebied De Stulp, een heuvelachtig terrein gelegen tussen de tuinen van Paleis Soestdijk en Lage Vuursche.
 • Ga zwemmen en relaxen bij Bosbad De Vuursche, een groot openluchtzwembad midden in de bossen.
 • Leg een spannend klimparcours af in Klimbos Gooi-Eemland op het prachtige Landgoed Pijnenburg in Lage Vuursche. Een actief dagje in de natuur voor jong en oud.

Terug in de tijd in Bunschoten-Spakenburg

 • Beleef de cultuurhistorie tijdens de Spakenburgse Dagen, ieder jaar op vier woensdagen in de zomerperiode, wanneer de inwoners in klederdracht rondlopen en de oude cultuur doen herleven.
 • Neem een kijkje bij Scheepstimmerwerf Nieuwboer, een nog altijd in werking zijnde botterwerf.
 • Loop binnen bij Museum Spakenburg, tegenover de eeuwenoude scheepswerf, waar het verhaal wordt verteld van de gemeente Bunschoten.

Stukje geschiedenis in Eemnes

 • Maak een mooie wandel- of fietstoer door de Eemnesser polder en neem een kijkje bij het elektrisch gemaal uit 1923, een rijksmonument dat nog een paar keer per jaar werkt. Het gemaal staat aan het einde van de Vaart en het begin van de buitenvaart. Hier wordt het water op peil gehouden en afgepompt naar de rivier de Eem en verderop het Eemmeer.
 • Pak de mooie wandel-, fiets- en autoroute over de Wakkerendijk richting Baarn, een 3,5 kilometer lange weg uit de 14e eeuw met prachtige grote eiken en uitzicht over de Eemnesser polder aan de ene kant en een lint van boerderijen uit de 19e eeuw aan de andere zijde.


Anderen lazen ook onze blogs over  EemvalleiNederlandUtrechttipssteden

 Campingtips voor Utrecht

Kamperen op de Utrechtse Heuvelrug
Verwarmd buitenbad met glijbaan
Waterspeeltuin met ligweide
Survivalparcours, lekker spannend
Nederlands Spoorwegmuseum
Wandel- en fietroutes
Recreateam met leuke activiteiten
Bezoek Utrecht, Amersfoort
Glampen op de Utrechtse Heuvelrug
Luxe vakantiewoningen en safaritenten met sanitair
Wandelen, fietsen
Restaurant op het park
Overdekt zwembad
Animatie in het hoogseizoen
Utrechtse Heuvelrug ontdekken
Utrecht, Amersfoort
Nieuw op Ginkelduin 5 pers. Cabin Vlinder
Vakantiepark in groen bos
Wandelen, fietsen
Bistro met terras en zicht op buitenbad
Binnenbad met whirlpool, Turks stoombad, sauna
Binnenspeeltuin
Survivalbaan, paintball (€)
Ontdek de provincie Utrecht