Wat is een huurtent?

Een huurtent is een al op een camping opgezette en ingerichte tent die verhuurd wordt aan vakantiegangers die graag ontspannen en met weinig bagage op vakantie willen gaan. Een huurtent staat al schoon en opgeruimd klaar, en heeft elektriciteit, meubels, een koelkast, kookgelegenheid en bedden. Vaak is er ook stromend water.

Wat is een huurtent?

Historie

De eerste huurtenten werden al vanaf het begin van de 60er jaren van de vorige eeuw aangeboden door gespecialiseerde Engelse organisaties als Canvas (1964) en Eurocamp (1973). In Nederland zijn Vacansoleil (1969), Vacanceselect (1984) en Roan (1986) uitgegroeid tot de grootste specialisten in verzorgde kampeervakanties in huurtenten en andere accommodaties op de camping. Daarnaast zijn er in de loop van de tijd nog tientallen organisaties bijgekomen die huurtenten op campings in heel Europa aanbieden.

Bijna alle huurtenten waren bungalowtenten, omdat die het meest geschikt waren voor een gezinsvakantie. Later won de ingerichte stacaravan op de camping steeds meer terrein, voornamelijk vanwege meer comfort en een eigen badkamer en toilet.

De belangstelling voor vakantie in een huurtent is sinds het begin van deze eeuw weer enorm toegenomen, na de introductie van het luxe kamperen (Glamping) in een safaritent of lodgetent. Een Glamping-vakantie in een safari- of lodgetent is een echte beleving!

Verschillende huurtenten

De bungalowtent is het bekendste en meest voorkomende type huurtent. Een grote gezinstent van textiel en kunststof, en met de kenmerkende ramen van doorschijnend plastic. Comfortabel bij alle weersomstandigheden, op stahoogte en genoeg ruimte voor een gezin.

Bungalowtenten te huur

De tunneltent staat op een prima tweede plaats. Opgetrokken uit dezelfde of vergelijkbare materialen als de bungalowtent, maar het skelet van kenmerkende bogen geven deze huurtent extra sterkte.

Tunneltent als huurtent

De safaritent en lodgetent zijn de nieuwste typen huurtent, gebaseerd op de tenten die tijdens de jacht (“op safari”) in Afrika als onderkomen gebruikt werden. Deze forse tenten worden vrijwel altijd op houten vlonders geplaatst, en zeer compleet en luxueus ingericht met boxspring bedden, complete keukens, lounge-meubels op het terras. Vaak hebben deze huurtenten ook een ingerichte badkamer met wastafel, douche en toilet. Vakantie in dit type huurtent wordt daarom “Glamping” (glamorous camping) genoemd.

Glamping huurtent

Andere typen tenten, zoals De Waard tenten, Yurts, Bengalis en Tent Houses komen minder voor als huurtent.