Vroegboeken of afwachten!

 17 December 2014   Femke

Zomer 2015. Nog 185 nachtjes slapen!
Stiekem heb ik er al over liggen fantaseren op de bank. Ik lag 3 Op Reis te kijken en mijn gedachten dwaalden af naar tropische temperaturen, zandkastelen en heerlijke pasta’s op een zuidelijk terras. Naar woeste golven en Middeleeuwse dorpjes met knusse winkeltjes. Zelfs de overvolle kofferbak met wijn en olijfolie - vrij standaard na een vakantie in Zuid-Europa - kwam voorbij. En alleen al van de gedachten kreeg ik het heerlijk warm kan ik je melden…

Wat zal ik dit jaar eens gaan doen met de kinderen? Wordt het een camping in Frankrijk? Een huisje in Italië? Of gaan we een keer een heel ander land verkennen en richting het barokke Hongarije of kindvriendelijke Oostenrijk? De reisorganisaties zijn er weer klaar voor, wat me brengt bij de volgende vraag. Ga ik alles snel vastleggen zodat we lekker lang kunnen genieten van de voorpret en kunnen profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen? Of beslis ik dat ik nog alle tijd heb en bedenk ik tegen die tijd wel waar we heengaan?

Die keer dat ik vroeg boekte…
In december was het al geregeld. We gaan naar een kindvriendelijke middelgrote camping in Zuid-Frankrijk. Doordat we ruime keus hadden, konden we flink vergelijken en gaan voor precies dát wat we zochten. Het moest knus zijn terwijl er toch iets te doen is. Er moest een restaurant zijn voor die ene keer dat we geen zin hadden om te koken. Eigen sanitair en genoeg bedden in onze safaritent/lodgetent stonden ook hoog op het lijstje. We wilden uiteraard in de bouwvakvakantie en dan graag in week 30, 31 en 32 van vrijdag tot vrijdag. Na een zoektocht was alles snel geregeld. Wat nou onzekerheid? Wij hoefden ons niet meer druk te maken, alles was op tijd rond!

Het is natuurlijk een feit dat je veel keuze hebt als je vroeg boekt. Vooral bij topcampings, bijzondere accommodaties en organisaties als Canvas Holidays, Eurocamp of Vacanceselect geldt dat je er op tijd bij moet zijn. Zeker als je vastzit aan een bepaalde periode of als je met meer dan 4 personen gaat! Je hebt dan bovendien alle tijd om je reis voor te bereiden en weg te fantaseren bij de foto’s van jouw vakantiebestemming. Dit alles weegt mijns inziens ruimschoots op tegen het enige nadeel wat ik ervaren heb. In hun hoofdjes hadden mijn kinderen het zwembad op de foto in 7 maanden tijd namelijk uitvergroot tot een zwemparadijs van ongekende proporties. Tja, als dat alles is…

Die keer dat ik laat boekte…
Er waren eens twee zomers waarin ik last minute bedacht waar ik zin in had. Lekker spontaan en onvoorbereid. De ene keer ging het goed en kwamen we terecht bij een agriturismo in Italië. Nu kan er sowieso niet veel misgaan in Italië wat mij betreft. Geef mij een pizza op een pleintje en het Toscaanse landschap als uitzicht en mijn vakantie kan niet meer stuk. Maar goed, het pakte dus goed uit die keer. De tweede keer was iets minder. We kwamen terecht op een massale camping in Luxemburg - waar we getuige waren van elke scheet van de buurman - en betaalden de hoofdprijs. We hadden weliswaar een stacaravan met vijf bedden, het weer was echter barslecht en de kinderen bleken niks te vinden aan het met zorg uitgekozen animatieprogramma.

Je snapt het al. Enige voorbereiding is voor mij wel raadzaam, heb ik geleerd. Over 185 nachtjes is het zomer. Wat doe jij? Vroegboeken of afwachten? Éen ding is zeker: in de komende kerstvakantie heb je alle tijd om eens op je gemak rond te neuzen in het aanbod en met je gezinsleden te praten over ieders wensen. Of je nu kiest voor zekerheid of graag een gokje neemt, geniet alvast van de voorpret! Want voor je het weet, is het zover.

Anderen lazen ook onze blogs over  kamperencampingvakantie boekenvoorpretvakantie