Ontdek de pracht van de Dordogne

 15 Februari 2019   Typisch Fem

La Roque Gageac


Was de rivier de Dordogne vroeger vooral belangrijk voor het vervoer van goederen per boot, tegenwoordig is het voor veel toeristen een uitdaging de rivier per kano of kayak te verkennen. In de departementen Puy-de-Domme, Corrèze, Dordogne en Gironde, waar de Dordogne doorheen stroomt op weg van het Massif Central naar de Atlantische oceaan, kun je deze dan ook overal huren. Houd je liever droge voeten? De Dordogne is ook uitstekend per fiets of auto te volgen. Dus pak in die bolide, zet je stalen ros achterop en rij naar één van onderstaande campings langs deze mooie rivier.

Les Ondines

Ben je op zoek naar een rustige familiecamping, dan is Les Ondines the place to be. Vanuit de bungalowtent die daar voor je klaar staat, kun je elke dag weer iets anders ondernemen. Ga erop uit op de (huur)fiets, ga mee met één van de wandeltochten of excursies die hier georganiseerd worden of ga zelf aan de wandel. Naar het plaatsje Souillac bijvoorbeeld, dat vlakbij ligt en je terugvoert in de tijd met haar kleine straatjes en de prachtige abdijkerk. Of maak een tochtje door één van de grotten waar de regio Midi-Pyrénées om bekend staat.

Wil je eens een dag (of de hele vakantie) helemaal niets doen? Droom je over een luie stoel voor je bungalowtent, maar denk je ook aan je kinderen die graag bezig gehouden worden? Dat is hier geen enkel probleem. Naast de speeltuin, waar ze naar hartenlust kunnen tafeltennissen, vermaken ze zich in het zwembad op de camping, het nabijgelegen zwemparadijs Quercyland of gewoon lekker in de rivier, waar je behalve zwemmen ook kunt wildwatervaren, kanoën, raften en vissen. Paardenliefhebbers in het gezin? Die voelen zich hier helemaal thuis, want ook paard- en ponyrijden behoort tot de mogelijkheden. Genoeg te doen dus voor kinderen van alle leeftijden. Kun jij eindelijk dat ene boek eens uitlezen, of een hele serie! Het is immers ook jouw vakantie.

Camping Château Le Gibanel

Luxe kamperen in middeleeuwse sferen? Boek dan vooral op deze camping, gelegen op het uitgestrekte landgoed rondom Château Le Gibanel, een echt 13e eeuws kasteel! Je hebt hier compleet uitgeruste stacaravans voorzien van alle gemakken, en ook ruime bungalowtenten voor vakantie vierende éénoudergezinnen. Heb ik ook een keer gedaan met mijn zoons, en ik moet zeggen: dat beviel uitstekend! Op deze camping en in de directe omgeving zijn meer dan genoeg activiteiten voor jong en oud. Ga te voet of op de fiets op avontuur over heuvels en door bossen en ontdek mooie rivierbeddingen en prachtige watervallen. Neem een kasteelroute of ga een dagje op stap naar het authentieke Argentat, waar je op de weekmarkt lokale specialiteiten koopt voor bij de barbecue. Tussendoor rust je even uit op één van de zonnige terrasjes die het stadje rijk is.

Op de camping zelf heb je geen kind meer aan je kroost. En ik spreek uit ervaring. Mijn mannen waren vooral te vinden in de speeltuin en het zwembad. Grotere avonturiers leven zich uit tijdens het hiken, mountainbiken, kanoën en varen. En ’s avonds een keer geen zin om te koken? Ga lekker dineren in het kasteel en verwen jezelf (en in mijn geval ook de kinderen, gezien mijn kookkunsten op een eenpits kooktoestelletje). Even makkelijk en snel een pizzaatje halen kan trouwens ook hoor.

kanovaren in de Dordogne


Camping La Berge Ombragée

Niet ver van het kasteellandgoed en in dezelfde streek, het departement Corrèze in de regio Limousin, vind je deze gemoedelijke kleine groene camping met Nederlandse eigenaren. Deze charmante plek ligt zo’n vijf kilometer van het mooie dorpje Beaulieu sur Dordogne. Ook hier heb je natuurlijk diverse wateractiviteiten en kun je er dagelijks op uit via prachtige wandel- en fietsroutes die je langs kastelen, grotten en watervallen leiden. Ben je een golfer? In de buurt van de camping is een mooie golfbaan.
En wat is na weer zo’n mooie actieve dag heerlijker dan neer te ploffen op het terras van je comfortabel ingerichte vierpersoonstent, met prachtig uitzicht over de Dordogne. Zie je jezelf al zitten op je eigen terras? Zo tegen de avond, met een glas wijn en wat lokale kaas- en worstsnackjes? Ik wel.

Camping Huttopia Beaulieu sur Dordogne

Glamping op een bijzondere plek? Kom maar op! Deze camping met ruime kampeerplaatsen ligt op een eilandje in de Dordogne en is via een weg verbonden met het vaste land. Naast de luxe chalets en huisjes kun je hier compleet ingerichte safaritenten met eigen douche en wc boeken. Er is een groot verwarmd buitenzwembad, een zonnestrand en een animatieteam. De kinderen vervelen zich dus geen moment. Mooi, kunnen mijn partner en ik erop uit.

Naar Rocamadour bijvoorbeeld. Gebouwd op een rots midden in de Causse de Gramat en, na Lourdes, de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. Ook het historische dorpje Collonges-la-Rouge, met haar huizen van rode zandsteen, en het middeleeuwse kasteel van Castelnaud kunnen rekenen op een bezoekje. Natuurlijk gaan we ook op stap met de kinderen. Een mooie boottocht maken door de Gouffre de Padirac, een enorme druipsteengrot waar je doorheen kan varen, lijkt me wel wat. Andere sportieve activiteiten die je hier kunt doen, zijn klimmen, ponyrijden en de omgeving vanaf het water ontdekken met een kano, kayak of een ‘gabare’, de typische boot uit deze streek. On y va!

Camping Chantegril

Zo’n vier kilometer van de plek waar de Dordogne haar oorsprong vindt, ligt Camping Chantegril. Gelegen op 500 meter hoogte, op de grens van de Auvergne en de Corrèze. Deze kleine camping met 39 plaatsen is ideaal voor jonge gezinnen. Glamping kan hier van eenvoudig en stoer in een piramidetent tot compleet en comfortabel in een bungalow. En wat vooral heel leuk is hier, zijn de thema-avonden waarbij je met andere campinggasten geniet van kip van de grill of pizza. De camping heeft verder een lekker zwembad en je kunt veel actieve uitstapjes maken met je gezin.

Kanoën, mountainbiken, wandelen en paardrijden, of je als een aapje door het nabijgelegen boomklimpark verplaatsen. Ook het prachtige middeleeuwse dorpje Salers, bekend om zijn koeien en kaas, is een bezoekje meer dan waard. Neem meteen een stukje Salers mee. Lekker voor bij de borrel. En ben je gek op wandelen in de bergen? Dan is het plaatsje Le Mont-Dore het perfecte startpunt voor een uitdagende tocht naar de top van de Puy de Sancy, waar de Dordogne ontspringt. Een beetje smokkelen mag: vanuit het dorp kan je met twee verschillende kabelbanen een stuk overbruggen en wandel je in een goed half uur naar de top. En heb je die bereikt, dan wacht beneden de ultieme beloning: thermencomplex Thermes du Mont-Dore. Misschien sla ik die wandeling wel over en loop ik meteen door naar het kuuroord. Het is tenslotte vakantie.



Anderen lazen ook onze blogs over  DordogneriviereenoudervakantieseenoudercampingLimousinmidi pyreneesregiotipskamperenwatersport

 Campingtips voor Dordogne

Kleine groene camping in hart van de Dordogne
Nederlandse eigenaren
Verwarmd zwembad/verwarmd kinderbad, glijbaan
Goed restaurant, cafe en terras
Bezoek Sarlat en Domme
Wandelen, Mountainbiken, kanovaren
Kindvriendelijke camping
Glamping in een luxe safaritent of stacaravan
Beste familiecamping van Europa (Alan Rogers)
4 zwembaden, spectaculaire glijbanen (deels overdekbaar)
Oud Frans landgoed
Vlakbij de rivier de Dordogne
Visvijver, recreatiemeer 5000 m²
Sportfaciliteiten, voetbal, midgetgolf, tennis
Kindvriendelijk, speeltuin, speelzolder
Golven op 7 km.
Vlakbij Rouffignac-Saint-Cernin-de-Reilhac
Zeer ruime plekken met rust en ruimte
Prachtige wandel en fiets mogelijkheden
Schitterend uitzicht over de vallei
Gratis 9-hols (oefen) golfbaan op eigen terrein
Broodservice en Table d'Hotes
Privacy maar ook contact met anderen
Vissen op karpers in het naastgelegen meertje