Op natuursafari in het Limburgse Geuldal

 21 Mei 2021   Femke

Langs het snelst stromende riviertje van Nederland, de Geul, vind je een van de mooiste stukjes natuur van ons land: het Geuldal. Het water komt van zo’n 130 zijbeekjes, dus vooral als het veel geregend heeft kolkt de rivier alsof hij het kleine broertje van de Rio Grande is. Het Geuldal in Zuid-Limburg is verbonden met de Eiffel en de Ardennen en is dan ook niet voor niets beschermd natuurgebied. Door de hoogteverschillen, zuidelijke ligging en kalkrijke bodem in Limburg vind je hier dieren en planten die je nergens anders vindt. Zo vinden de wilde kat, hazelmuis, ijsvogel en het zinkviooltje het hier heerlijk. Jij ook?

Natuurlijk doen als je in het Geuldal bent
De natuur staat met stip op één in dit gebied, dat loopt van de Belgisch-Duitse grens tot de maas boven Maastricht. We zetten dus een paar to-do’s op een rij waarbij je de groene omgeving optimaal beleeft. Al zijn de plaatsen Vaals, Valkenburg en Maastricht natuurlijk ook om andere redenen een bezoek waard. Grotten, terrasjes, winkels, kasteelruïnes en de steenkolenmijn; jullie zullen geen tijd hebben om je te vervelen!

Wandelen in het Geuldal1. Fiets de route naar het Geuldal en het Bovenste Bos

Deze fietsroute vanuit Valkenburg is 43 km lang en het eerste deel van de route gaat dwars door het Geuldal. Je trapt met zicht op bloemenvelden, hoogstamfruitbomen, boerderijen, bossen, kastelen en heuvels; er zijn slechtere uitzichten als je ’t ons vraagt. Zeker vanuit de oude hellingbossen van het Bovenste en Onderste Bos bij Epen heb je prachtig uitzicht op het glooiende landschap van Zuid-Limburg. Genieten!

2. Ga voor de Mountainbikeroute Valkenburg

Een fraaie, pittige MTB-tocht van 27 km door het Zuid-Limburgse heuvelland rond Valkenburg? Daar zit jij als sportieveling precies op te wachten. Neem je getrainde en zich vervelende pubers fijn mee, je zult ze de rest van de dag niet meer horen. Uitzweettip: plof na het mountainbiken in Valkenburg op een terrasje om uit te rusten en na te genieten. Dat jullie na deze gedane arbeid de halve menukaart op kunnen, moet je maar op de koop toe nemen.

3. Loop een van de vele wandelroutes

Een aanrader is ten eerste de Eli Heimansroute van 11 kilometer, beginnend in Epen. Eli Heimans was natuuronderzoeker en een van de oprichters van Natuurmonumenten. Daarmee legde hij de basis voor de natuurbescherming in Nederland, wat hem deze naar hem vernoemde wandelroute oplevert. Lopen er kleine kinderen mee of wil je gewoon minder ver wandelen? De Kasteelwandeling Genhoes en wandelroute De Kluis aan de rand van Valkenburg zijn ongeveer de helft zo lang en geven net zo’n gaaf uitzicht.

4. Bezoek de Volmolen bij Epen

De historische, monumentale Volmolen bij Epen is het meest bekende gebouw in het Geuldal. In 1872 is de molen omgebouwd tot graanmolen en het graan dat vrijwillige molenaars hier momenteel maken, komt van natuurakkers en gaat naar een biologische veehouderij. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, kunnen de molenaars aan de slag en alle ins en outs over deze graanmolen met jou delen.

5. Verblijf op een leuke camping of vakantiepark in het GeuldalGulperberg Panorama

De naam zegt ’t al: het uitzicht op de terrassencamping op de zuidhelling van de Gulperberg is fenomenaal. Tussen de riviertjes de Geul en de Gulp is het heerlijk bijkomen van een jaar hard werken. Of een half jaar, of een maand…
Gulperberg Panorama


Vakantiepark Schin op Geul

Dit kleine bungalowpark met drie sterren combineert het rustige van de natuur met het comfort van moderne faciliteiten. Een waterpark, binnenspeeltuin en bowlingbaan: ook op regenachtige dagen is hier van alles te doen. En vanuit je bungalow op de zonzijde van de helling kijk je uit over de heuvels, ook niet verkeerd dachten wij.
Bungalowpark Schin op Geul


Landal Reevallis

In Vijlen vind je dit mooie vakantiepark, dat het allerhoogst gelegen park van Nederland is. Vanuit je huisje fiets of wandel je zó de natuur in. Vaals, Valkenburg, Maastricht; het ligt allemaal even dichtbij. Verwacht op dit park geen subtropisch bad met tig glijbanen, wel een trapveldje. Bovendien mag je gebruikmaken van de voorzieningen van Landal Hoog Vaals. Toch fijn als je een dagje iets anders wilt doen dan wandelen, fietsen, relaxen of mountainbiken.
Landal Reevallis

Anderen lazen ook onze blogs over  limburggeuldal

 Campingtips voor Limburg

5 sterren kindvriendelijk vakantiepark in Limburg
Subtropisch binnenbad, glijbaan
Buitenbad met golven glijbaan
Grote speeltuin, Adventure sportveld
Animatie in hoogseizoen jong en oud
Boottochten over de maas
Waterrecreatie op de Maasplassen
Wandelen en fietsen
Terrassencamping in het mooie Limburg
Fantastische uitzicht vanaf camping
Hoogseizoen animatie
Twee buiten zwembaden
Gratis toegang tot zwemparadijs Mosaqua
Beperkt gratis wifi
Fietsen in Limburg
Vlakbij Valkenburg en Maastricht
140 bungalows en camping
Overdekt- en openlucht zwembad met waterspeeltuin
Jaar rond animatie voor alle leeftijden
Recreatieruimte De Schatkamer
Zwemvijver, visvijver
Waterskiën en suppen
Klimpark, minigolfbaan en paintball
Op loop- en fietsafstand van Toverland