Hoe zit het met duurzaam toerisme en kampeervakanties?
Duurzaamheid, het behoud van de aarde voor de generaties na ons, is een belangrijk onderwerp geworden, ook in de vakantiebranche.
Wij vroegen ons af hoe het zit met de duurzaamheid in onze branche, de wereld van de luxe kampeervakanties. Vervoer, camping, accommodatie, verblijf, activiteiten, omgeving. Hoe gaan de verschillende aanbieders en de campings hiermee om en -misschien wel het belangrijkste- wat kun je zelf doen als je op vakantie gaat in een stacaravan of tent op de camping?
Duurzaamheid, het behoud van de aarde voor de generaties na ons, is een belangrijk onderwerp geworden, ook in de vakantiebranche. Duurzaam Toerisme is niets meer of minder dan op reis en op de bestemming rekening houden met milieu en leefomstandigheden van anderen, zodat onze kinderen en kleinkinderen ook kunnen blijven genieten van de mooie plekjes op deze wereld.
De vakantiebranche in zijn algemeenheid is al jarenlang bezig met duurzaamheid, duurzaam reizen en duurzaam toerisme. Zie bijvoorbeeld aan het initiatief Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO) van branchevereniging ANVR, het internationale keurmerk Greenkey voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en de mogelijkheid om je eigen CO2 uitstoot tijdens de vakantie te compenseren via Greenseat.
Vacanceselect - Duurzaamheidsbeleid
TUI - Duurzame Toekomst
Wij hebben op de websites van de meeste van onze partners tevergeefs gezocht naar informatie over duurzaamheid. Voor heel veel campings zijn zaken als afvalscheiding en water- en energiebeheer al de natuurlijkste zaak van de wereld, en veel campings hebben een eco-label, maar voor veel organisaties is niet duidelijk hoe zij omgaan met bijvoorbeeld de duurzaamheid van aangeboden accommodatie en de selectie van campings met duurzaamheid als criterium. En worden de caravans en tenten schoongemaakt met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen?
Veel campings hebben het Green Key label (Internationaal: Greenkey, Frankrijk: Clef Verte), het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven. Campings met dit kenmerk gaan een stap verder dan de lokale wet- en regelgeving vraagt.
Maar ook jouw keuze voor een camping en verblijf kunnen het verschil maken. Kijk op de website van de verhuurorganisatie en camping hoe zijn omgaan met het milieu. En ben je op vakantie hou je aan de spelregels voor afvalscheiding en beperk jouw water- en energieverbruik. Vergeet niet dat duurzaam toerisme ook te maken heeft met behoud van de lokale natuur en cultuur. Dat betekent dat je lokale gebruiken en tradities respecteert, dat je indien mogelijk de natuurgebieden en attracties die je bezoekt helpt beschermen en uiteraard geen beschermde planten, dieren of cultuurvoorwerpen als souvenir meeneemt.
Wat ook helpt is dat je je vakantiegeld lokaal uitgeeft, in plaatselijke restaurants en winkeltjes. Hiermee ondersteun je de lokale economie, en daarmee ook de lokale natuur en cultuur.
Voor de vakantieganger is het vooral een zaak van bewustwording. Vertel daarom ook anderen over duurzaam toerisme, want tenslotte willen we allemaal graag dat de generaties na ons ook kunnen genieten van de natuur en cultuur in de vakantiegebieden in Europa en daarbuiten.
Duurzaam kamperen?
Vooropgesteld, kamperen op zich is al de milieuvriendelijkste vorm van toerisme, op de voet gevolgd door vakantiehuisjes en hotels. Voor de totale kampeervakantie geldt dat de autoreis heen en weer naar je bestemming de belangrijkste vervuiler is, maar als je gaat vliegen is dat veruit het meest belastend. Ter vergelijking: Als je met z’n vieren op en neer rijdt naar een camping aan de Côte d’Azur in een benzineauto is de CO2-uitstoot zo’n 0,55 ton. Met het vliegtuig is dat 3x zoveel! Je kunt je CO2-verbruik van de auto in dit voorbeeld compenseren via Greenseat met een bedrag van €5,50. Greenseat investeert het bedrag in duurzame projecten wereldwijd.Wat doen de verhuurorganisaties?
Alle ANVR leden zijn verplicht zich te houden aan het beleid inzake Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO). Dit is niet alleen een marketing-ding, maar het betekent ook dat ze een DTO-cördinator aanstellen, een beleids- en actieplan maken en een rapport hierover uitbrengen. Dit leidt uiteindelijk tot certificering. De meeste ANVR leden hebben op hun website een pagina opgenomen met een beschrijving van hun activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Hieronder vind je enkele voorbeelden:Wat doen de campings zelf aan duurzaamheid?
Iedere camping is al een natuurlijke omgeving, en daarom is het vanzelfsprekend dat de meeste campingbeheerders veel op hebben met natuur en milieu. Afvalscheiding en zuinig omgaan met energie en water is het begin, maar de trend is om veel meer moeite te stoppen in het behoud van de omgeving en het verlagen van verbruik. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zonnepanelen, spaarlampen, beweging- en lichtsensoren, timers voor airco en verwarming en zuinige kranen en douches. Ook het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen maakt hier deel van uit.Veel campings hebben het Green Key label (Internationaal: Greenkey, Frankrijk: Clef Verte), het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven. Campings met dit kenmerk gaan een stap verder dan de lokale wet- en regelgeving vraagt.
En... wat kun je zelf doen aan Duurzaam Toerisme?
Een variant op een bekend thema: verbeter je vakantie, begin bij jezelf! Jij maakt de keuzes die de duurzaamheid van je vakantie voor een groot deel bepalen. Om te beginnen: vlieg minder en ga meer kamperen!Maar ook jouw keuze voor een camping en verblijf kunnen het verschil maken. Kijk op de website van de verhuurorganisatie en camping hoe zijn omgaan met het milieu. En ben je op vakantie hou je aan de spelregels voor afvalscheiding en beperk jouw water- en energieverbruik. Vergeet niet dat duurzaam toerisme ook te maken heeft met behoud van de lokale natuur en cultuur. Dat betekent dat je lokale gebruiken en tradities respecteert, dat je indien mogelijk de natuurgebieden en attracties die je bezoekt helpt beschermen en uiteraard geen beschermde planten, dieren of cultuurvoorwerpen als souvenir meeneemt.
Wat ook helpt is dat je je vakantiegeld lokaal uitgeeft, in plaatselijke restaurants en winkeltjes. Hiermee ondersteun je de lokale economie, en daarmee ook de lokale natuur en cultuur.
Tenslotte
Duurzaamheid en luxe kampeervakanties... er is al een hoop geregeld maar nog een hoop te doen. De campings zijn in het algemeen al goed onderweg, nu de verhuurorganisaties nog.Voor de vakantieganger is het vooral een zaak van bewustwording. Vertel daarom ook anderen over duurzaam toerisme, want tenslotte willen we allemaal graag dat de generaties na ons ook kunnen genieten van de natuur en cultuur in de vakantiegebieden in Europa en daarbuiten.