Wasjes op de camping: zo gezegd zo gedaan

 6 December 2023   Femke

Ben je op vakantie, dan denk je het liefst even niet aan huishoudelijke taken. Een boodschapje willen we nog wel doen. Een doekje over de tafel halen lukt ook nog wel. Maar kleding wassen? Dat stellen we het liefst uit tot we weer thuis zijn. Toch kunnen die wasmachines op de camping ons een hoop gesjouw, gedoe en zweetlucht besparen. Zeker als je met kinderen kampeert, van actieve vakanties houdt of lang op vakantie gaat is onze tip: wees niet bang voor een campingwasje!

Wasjes op de camping, zo gezegd zo gedaan


Lang leve de wasmachine

Je kunt natuurlijk volle koffer na volle koffer in de auto laden, om ervoor te zorgen dat je zeker weten genoeg schone kleding bij je hebt voor drie weken. Je kunt ook kiezen voor een snel wasje tussendoor en een paar van die zware koffers thuis laten. De tijd dat er op de camping geen wasmachine te vinden was en we moesten aanklooien met nét niet Biotex handwasjes, ligt nu wel achter ons. Bij de receptie verkopen ze meestal wasmuntjes en ook wasmiddel is te krijgen in menig (camping)winkel. Werkt prima voor geurende sportkleding, stinksokken van pubers en T-shirts van knoeikinderen.

Gedraag je in het washok

Laten we even uitgaan van een gemiddelde camping met een washok. Als je geluk hebt, staat er een hele rij wasmachines te wachten op campinggasten met volle waszakken. Zit je op een kleinere camping, dan kan het zomaar zijn dat jullie het met z’n allen met één wasmachine moeten doen. In dat geval is het wel handig je aan een paar regels te houden. Gewoon, voor de campingvrede zeg maar.
- Haal je was zo snel mogelijk na afloop van het programma uit de machine. Niets zo irritant als een volle trommel met was die duidelijk klaar
is, maar waarvan de eigenaar doodleuk van een dagje uit geniet. Zet dus je alarm zodat je weet hoe laat je weer op en neer kunt lopen om je
schone was op te halen.
- Laat je lege wastas of shopper tijdens het wassen bij de wasmachine staan. Stel dat je de tijd vergeet, dan kan de persoon na jou je schone
was er alvast uit halen en de wasmachine in gebruik nemen voor zijn of haar eigen wasje.

Je eigen wasmachine of wasemmer?

Voor de ik-ga-niet-staan-wachten-types zijn er speciale kleine campingwasmachines uitgevonden. Deze mini machientjes zijn groot genoeg voor jouw kleine wasjes en klein genoeg om mee te nemen in de kofferbak. Ben jij toch meer van basic, dan kun je ook kiezen voor een speciale wasemmer. In zo’n emmer doe je handwarm water, wasmiddel en je vieze was. Vervolgens ontlucht je de emmer, schud je hem flink en ontlucht je hem nogmaals. Hiermee trek je de zuurstof uit de emmer en zuigt deze vacuüm. Opstijgende luchtbelletjes trekken zo het vuil mee naar boven. Na een half uur is je was klaar! Laat het vuile water eruit lopen, pak je wasgoed eruit, uitspoelen en klaar.

Ben jij echt een luxepoes? Dan is een vakantiehuisje of chalet met eigen wasmachine iets voor jou. Kijk in elk geval of je glampingaccommodatie warm water heeft. Echt, je gaat jezelf dankbaar zijn.

Vlekken te lijf met Biotex of shampoo

Persoonlijk zijn wij dus niet zo van de handwasjes met Biotex, zoals we al lieten doorschemeren. Waarom? Omdat die wasmachines in het campingwashok het prima (lees: veel beter) doen. Handwas zorgt misschien wel voor frisse, maar niet voor echt schone was. Waar een sopje met Biotex wél fijn voor is, is om vlekken met rode spaghettisaus in voor te weken. Even in de vlek laten trekken, de stof zachtjes over elkaar wrijven en daarna goed uitspoelen voordat het kledingstuk de wasmachine in gaat. Heb je geen Biotex bij je? Shampoo ontvet ook goed.

Was drogen op de camping

Je kunt je natte kleding na het wassen natuurlijk ophangen aan het wasrekje dat bij de safaritent of stacaravans staat. Of zo’n gezellig waslijntje spannen van links naar rechts, waar je vervolgens de hele dag bukkend onderdoor moet lopen. In de zomer - als de zon haar werk doet - werkt dit allemaal meer dan oké. In het voor- en najaar is drogen echter andere koek. En zijn wij eerlijk gezegd erg fan van de droger of centrifuge die in de campingwasruimte staat. Is er geen wasdroger aanwezig? Dat ontkom je er niet aan om je was oldschool uit te wringen. Bij handdoeken en beddengoed is dat geen probleem en misschien zelfs een aangename work-out. Gaat het om fijne stofjes en shirtjes waarvan je het model wilt behouden? Doe dan extra voorzichtig en knijp in plaats van wring. Je kunt je bikini, jurkje of blouse ook in een droge handdoek vouwen en dan uitknijpen.



Anderen lazen ook onze blogs over  tipscampingkamperenvakantieparkenvoorpret

OVER DE AUTEUR

Femke

Femke is moeder van drie pubers. Samen met haar vriend en zijn twee kinderen vormen ze een groot en gezellig samengesteld gezin. Dat menig zomer - in twee auto’s en diverse samenstellingen - op pad gaat om Europa verder te verkennen. Schoondochters? Huisdieren? Allemaal instappen maar en gáán!

Van vakantiehuizen in Denemarken en de Franse Alpen, vakantieparken in Italië en Duitsland tot campings in Tsjechië en Spanje, ze crossen heel Europa door met z’n allen. Lees je mee?