Verbaasde Amerikanen, rondleidingen en kou lijden, deel I Campanië

 10 Oktober 2017   Robert

Ook dit jaar werd Italië weer bezocht voor Huurtent! Dit keer niet naar het Gardameer of Toscane, maar naar Campanië. Velen zullen misschien niet meteen weten wat er aan de westkust zoal te beleven valt, maar noem een Napels, Vesuvius, Capri en Limoncello di Sorrento en er gaat vast een belletje rinkelen. Wat hebben wij het heerlijk gehad in Zuid Italië!

Pompeï

Iedereen kent het, Pompeï. De stad die bedekt is door een dikke laag as na een extreme uitbarsting van de Vesuvius ( 79 na Chr.) en die jaren later pas terug is gevonden. Leuk feitje, nog maar 60% van de stad is opgegraven. Vond je het nu al groot, het is dus nog groter! Moeilijk voor te stellen als je er zelf loopt. Het was namelijk gigantisch en ook aangrijpend.

Bizar om ergens rond te lopen waar bijna 2000 jaar geleden een complete ramp plaats vond. Het was indrukwekkend en voelde nog zo Romeins aan. Amfitheaters, Romeinse villa’s en extreem grote stenen. Indrukwekkend waren de gipsen afgietsels van lichamen die onder de giftige as waren bedolven.

De lange straten van Pompeii


Het was wel duidelijk dat Pompeï dé toeristische attractie is in deze regio. Altijd leuk om wat gidsen tijdens een tour af te luisteren en dan verbaasde Amerikanen te horen over de kleuren van het mozaïek op de grond. “Wauw al dat geel, blauw en rood geweldig”

Stiekem gniffelend liepen we door op zoek naar rustige steegjes. Even weg van alle verbaasde Amerikanen, fotograferende Aziaten en grote tourgroepen. Ook dát is mogelijk in deze stad!

Na 3 uur te hebben rondgelopen werd het tijd om te gaan, na uiteraard nog een bezoek aan de Duomo in het huidige Pompeï te hebben gebracht. Op naar de verantwoordelijke voor het oude Pompeï, de Vesuvius!

De Vesuvius was frisjes…

We wisten het al van te voren, wij gaan de Vesuvius bezoeken. Een van de meest gevaarlijke en nog actieve vulkaan ter wereld. De laatste uitbarsting was in 1944, maar sindsdien is het gelukkig rustig rondom de vulkaan.

Na wat research gingen we op pad (het kan wat frisser zijn op de top, trek goede schoenen aan en probeer een heldere dag uit te kiezen voor het uitzicht). In korte broek wel te verstaan.

Tocht terug naar beneden, Napels op de achtergrond


Eenmaal aangekomen bleek het toch iets kouder dan verwacht. De meeste mensen waren slim genoeg geweest om een lange broek en trui of jas aan te trekken. Ken je dat ‘a-ha moment’, dit was er zo een. Dat bedoelden ze dus met ‘frisser aan de top’.

In flinke wandelpas bereikten wij de top en werden door een echte Italiaanse gids ingelicht over de status van de Vesuvius. Zeker doen als je daar bent, de gids was gratis (naast een kleine tip dan;) en je leert ook nog wat. Weliswaar bibberend, maar het uitzicht maakte alles goed.
Na het mooie uitzicht vanaf de Vesuvius werd het tijd voor een ander mooi uitzicht, vanaf het zwembad waar het gelijk 8 graden warmer was heerlijk!



Anderen lazen ook onze blogs over  ItaliëVesuviusNapelsWandelenrondreisamalfikustvulkaan

OVER DE AUTEUR

Robert

Vraag je mij om mijn favoriete vakantieland, dan is het antwoord direct Italië. En dat is niet voor niks, denk aan het heerlijke eten, de sfeer en de prachtige cultuur. Maar ook Frankrijk en Spanje worden regelmatig bezocht, en leer ik elke keer meer waarderen.

Elk jaar gingen wij met de familie op campingvakantie, en inmiddels trek ik deze traditie door met mijn eigen gezin. Geen stacaravan, safaritent of bungalowtent is mij vreemd. Niets fijner dan de vrijheid op de campings, een eigen “tuintje” en dagelijks BBQen.