Zo wordt in de rij staan een feestje

 4 Augustus 2015   Femke

In de rij staan. Op vakantie doe je dit aanzienlijk vaker dan thuis. Voor de achtbaan in het pretpark, het loket voor een treinkaartje of de ijssalon die dat jaar de titel ‘beste ijssalon van Italië’ binnengesleept heeft. En laten we de file ook vooral niet vergeten… Het is dan ook best fijn om wat tips en medeleven te krijgen. Zodat je je niet te veel opfokt en je in no time ontpopt tot zenboeddhist.

Persoonlijk denk ik bij het woord wachten als eerst aan de Sint Pieter in Rome. Het is alweer wat jaartjes geleden en het duurde lang. Heel lang. Ook de rij voor de douane op het vliegveld van New York kan ik me nog haarscherp voor de geest halen. Na de nodige irritante uren kon ik eindelijk de wereldberoemde koepel aanschouwen c.q. het land van de mogelijkheden betreden en was ik het leed snel vergeten. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik me niet zo geërgerd…

1 Kies de goede rij
Natuurlijk heb je ALTIJD het gevoel dat je de verkeerde rij hebt uitgekozen. Besteed daarom de eerste paar seconden nadat je bent komen aanrennen aan het kiezen van de juiste rij. Ga niet in de eerste de beste rij staan, maar kijk eens om je heen. Is dit loket ook voor jou bestemd? Staat er op het raam een pauze aangeplakt die begint over 5 minuten? Bij je beoordeling wat de kortste rij is, is het goed je een paar zaken te beseffen. Zo tellen bejaarden voor twee personen en bij geldautomaten zelfs voor vier. Onervaren toeristen met veel spullen tellen bij de beveiliging voor zes en hetzelfde geldt voor mensen met een andere huidskleur dan de locals en mannen met baarden. Let ook op of de rij zich verderop opsplitst in twee rijen; twee lokettisten zijn eerder geneigd één loket te sluiten om even een siësta te doen of hun moeder te bellen. Té irritant.

Als je zeker weet dat je in de juiste rij staat, kan het relaxed c.q. efficiënt zijn beginnen.
2 Maak plannen voor die (of de volgende) dag(en)
Met een beetje geluk heb je een reisgids of de campingfolder in je rugzak of handtas. Dat wordt vast beslissen wat er voor morgen op de planning staat. Wordt het dat kasteel iets verderop of toch het verlaten strandje om de hoek? Ook zonder plattegrond van de camping of landkaart van de provincie kun je natuurlijk je gedachten en fantasieën de vrije loop laten. Zo heb je vanavond tijd over en kun je ongestoord van je wijntje en kaasje genieten. Efficiënt met je tijd omgaan, noem ik dat.

3 Ga een leuk gesprek aan
Je zult versteld staan wat voor een boeiende verhalen andere mensen paraat hebben. Zo herinner ik me nog een militair in het vliegtuig naar Australië. Zijn verhalen en avonturen boeiden me urenlang. Ook de op het oog arme vrouw in de Franse wachtruimte van de plaatselijke huisarts vergeet ik nooit meer. Praten met onbekenden is vaak inspirerend en zet je aan het denken. Wie weet heeft zelfs die voordringer een mooi verhaal, zodat je hem zijn voordringescapades direct vergeeft.

4 Sla de omgeving in je op
Afhankelijk van de plek van de wachtrij, is dit de ideale gelegenheid om te ‘aarden’. Sla de geuren op, luister naar de geluiden om je heen en haal bewust adem. Je bent hier nu toch, dan kun je dit moment van rust maar beter benutten om te mediteren en te genieten. Toegegeven, dit werkt beter in de rij voor de croissanterie dan die voor de (te lang niet gepoetste) wc.

5 Hou gepaste afstand
Het spreekt voor zich dat je je conformeert aan de gebruikelijke afstand in het land waar je vakantie viert. Meestal is die afstand korter dan in Nederland en om en nabij de 0 centimeter. Pas je dus aan, knijp desnoods je neus dicht, laat geen onnodige gaten vallen en schuifel meteen vooruit als er beweging in de rij zit.

6 Sorteer je foto’s en social media




Anderen lazen ook onze blogs over  tipsvakantiealgemeenbelevingsteden

OVER DE AUTEUR

Femke

Femke is moeder van drie pubers. Samen met haar vriend en zijn twee kinderen vormen ze een groot en gezellig samengesteld gezin. Dat menig zomer - in twee auto’s en diverse samenstellingen - op pad gaat om Europa verder te verkennen. Schoondochters? Huisdieren? Allemaal instappen maar en gáán!

Van vakantiehuizen in Denemarken en de Franse Alpen, vakantieparken in Italië en Duitsland tot campings in Tsjechië en Spanje, ze crossen heel Europa door met z’n allen. Lees je mee?