Vakantie, geen tijd om ziek te zijn!

 16 Maart 2015   Femke

Onmisbare directeuren, drukke managers en bevlogen zzp-ers. Stoere kerels die nooit ziek zijn en multitaskende moeders die niet ziek kúnnen zijn. Ze hebben samen één ding gemeen. Hebben ze eindelijk vakantie, dan komen alle kwaaltjes eruit. Heb jij ook van die typische vakantiekwaaltjes en wat doe je eraan?

Het zalige niksdoen
Het felbegeerde niksen brengt allerlei aandoeningen naar boven die in het dagelijkse ritme onder de oppervlakte blijven. In mijn tijd als HR-adviseur heb ik het vaak genoeg gezien. Nam dat drukke baasje eens een keer vrij en werd hij door vrouw en kinderen gedwongen tot rust in Frankrijk, werd hij ziek. En dan was het meestal niet zomaar een verkoudheidje, maar een serieuze ik-lig-een-week-plat-griep. Daar had hij normaal gesproken in zijn 60-urige werkweek geen tijd voor! Ik deed nooit moeilijk als zo’n bezig baasje zich ziek meldde tijdens zijn vakantie en zijn vrije dagen terugvroeg, waar hij overigens gewoon recht op had. Rust betekent tijd om te ziek te zijn. Om alle stress letterlijk los te laten. Ik weet dat het zo werkt.

Het zalige niksdoen


Typische vakantiekwaaltjes: van diarree tot zonnesteek
Een kwart van de vakantiegangers komt tijdens de vakantie bij een dokter of in een ziekenhuis terecht, blijkt uit een onderzoek van ANWB eind 2014. De helft van de zieken zoekt info op internet en/of koopt zelfmedicatie en bezoekt uiteindelijk geen dokter, dus het werkelijke aantal vakantiezieken ligt nog hoger. Wat krijgen we dan zoal?

Het eerste beeld wat in mij opkomt, is dat van mijn moeder en mezelf in Turkije na een onschuldig etentje op dag 1. Om beurten zaten we op het toilet en kwam de hele boel er weer uit. Gezellig was dat, samen een hotelkamer delen… Maag- en darmklachten blijken samen met diarree inderdaad in de top 3 van vakantiekwaaltjes te staan. Ook hebben veel mensen de eerste dagen last van moeheid of hoofdpijn en worden we massaal verkouden van de blazende airco. En dan liggen in de warme oorden nog de koortslip en de zonnesteek op de loer. Mijn vriend ging vroeger altijd op vakantie naar zijn familie in Italië en herinnert zich nog dat zijn broertjes daar een zonnesteek hadden opgelopen. “Na een bezoek aan de dokter, werden ze meteen aan het infuus gelegd. Wat nou naar huis sturen met het advies veel te drinken? Ter voorkoming van uitdroging moesten ze linea recta het ziekenhuis in van dokter Mario!” Enzo vertelt dat er in Italië sowieso veel sneller gestrooid wordt met pillen en poedertjes. "Hoofdpijn of een vervelend hoestje? Antibiotica is het antwoord." Terwijl er zo veel is dat je zelf kunt doen.

Tips ter voorkoming van ziekte op vakantie
- Rond je werk goed af voordat je gaat. Half afgeronde klussen geven gegarandeerd stress. Regel desnoods vervanging
als je écht onmisbaar bent;

- Eet ook op vakantie gezond en genoeg groente en fruit. Of slik desnoods vitaminepillen;

- Hou je drinkpatroon een beetje in de gaten en gooi het niet 180 graden om. Als je normaal nooit drinkt, is het
niet slim elke avond als een dolle aan de sangria te gaan…

- Smeer! Met factor vijftig als het moet. Een zonnehoed opzetten en regelmatig de schaduw opzoeken, wil ook wel
eens helpen tegen een zonnesteek;

- Let op je hygiëne. Slippers in die campingdouche voorkomen voetschimmel en de bacteriën van je buurman even uit
de wastafel wassen voordat jij er gebruik van maakt, voorkomt een hoop ellende.


Anderen lazen ook onze blogs over  vakantietipsalgemeengezond

OVER DE AUTEUR

Femke

Femke is moeder van drie pubers. Samen met haar vriend en zijn twee kinderen vormen ze een groot en gezellig samengesteld gezin. Dat menig zomer - in twee auto’s en diverse samenstellingen - op pad gaat om Europa verder te verkennen. Schoondochters? Huisdieren? Allemaal instappen maar en gáán!

Van vakantiehuizen in Denemarken en de Franse Alpen, vakantieparken in Italië en Duitsland tot campings in Tsjechië en Spanje, ze crossen heel Europa door met z’n allen. Lees je mee?