BBQ’en op de camping: onmisbare tips en tricks

 22 April 2022   Robert

De echte thuis BBQer herkent een camping BBQer van mijlenver; donkere rook, de geur van spiritus of terpentine en zwarte lapjes vlees. Wij Nederlanders maken er vaak in groten getale een potje van als we op vakantie de kolen aansteken. En dat terwijl BBQ’en zo enorm lekker kan zijn!

Wat willen we dan wél zien op de camping BBQ? Lekker geurende rookblokjes die een lichte appel rooksmaak geven bij kip of varken, lekkere kruiden op het vlees of direct in de kolen, en vooral geduld bij het bakken. Net als in de pan; dichtschroeien en rustig laten nagaren op lage hitte.
Daarom, 5 onmisbare tips voor bij het BBQen op de camping:

Grillen op de camping


De Basis

Het begint natuurlijk allemaal met het aansteken van de BBQ. Grote rookpluimen die de hele camping blank zetten zijn niet onbekend bij de fervente kampeerder. Hoe voorkomen we dit? Geduld! Leg geen aanmaakblokjes in de brikettenstarter, maar alleen eronder. Gebruik géén aanmaakvloeistoffen, en ga voor goede kwaliteit houtwokkels.

Verder is de kwaliteit van de kolen ook belangrijk voor een mooie start van je BBQ seizoen. Ga voor goede kwaliteit kokosbriketten. Niet alleen steek je deze bijna geur en rookloos aan, ze blijven ook goed op temperatuur en branden een stuk langer! Mijn tip: ecobrasa kolen zijn bij de meeste speciaalzaken te vinden

Wil je toch snel en rookloos stoken? Neem dan een BBQ aansteker mee zoals de Looftlighter of de One Minute Lighter van The Basterd. Hier zit natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar dan kijk je ook nooit meer met tegenzin uit naar het aansteken van de BBQ.


Schoon grillen

Heb je een gas-, houtskool-, of elektrische BBQ bij je accommodatie? Iedereen weet inmiddels wel dat stap één het schoonmaken is. De vorige eigenaar heeft hem natuurlijk nooit zo schoon achtergelaten als jij dat doet. Het goed schoonmaken van de grill kan op verschillende manieren;
Stook de BBQ hoog op, leg het rooster er op en laat lekker warm worden. Snij een ui (Ja, een ui. Rood, wit of zoet, alles mag.) door tweeën. En ga met de binnenkant van de ui over het rooster heen. Vet, vuil en aan geblakerde resten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

In plaats van een ui kan je ook een reinigingsborstel gebruiken, of in combinatie. Mocht je alleen de ui methode niet vertrouwen. Een fijne BBQ borstel is breed en van staal. Bijvoorbeeld een reinigingsborstel van Weber.

Helemaal géén zin in schoonmaken? Er zijn ook grillmatten op de markt. Deze leg je direct op het rooster, en het vlees of de groente grill je vervolgens direct op de mat. Voordeel; buiten de mat hoef je helemaal niets van de BBQ schoon te maken. Nadeel; ze zijn vaak niet bestand tegen écht hoge temperaturen van boven de 250 graden. Maar deze kan en hoef je waarschijnlijk ook niet te bereiken op de camping. De Grillmat van CADAC is bijvoorbeeld op maat te knippen.

Gas bbq op de camping



Low and slow

Helaas mag je op steeds minder campings in het buitenland BBQen op kolen, dit vanwege het brandgevaar in de droge maanden. Heb je nou toch het geluk dat dit wel mag op jouw camping, en staat er misschien zelf een BBQ bij jouw gehuurde accommodatie, zorg er dan voor dat je altijd een brikkettenhouder bij hebt. Zo kan je het deel van de BBQ waar de brikketen onder zitten goed heet maken, en de rest van de BBQ op een goede (lagere) temperatuur houden voor het warmhouden of doorgaren van je vlees en groente.

Tip: Geen brikettenhouder? Zet een aluminium lekbakje in het midden van de BBQ en leg de kolen aan één zijde van het lekbakje, zo creëer je ook 2 zones in de BBQ. En het lekbakje kan je meerdere keren gebruiken. Aluminium lekbakjes vind je bijvoorbeeld in elke supermarkt of bij de Action.


Met deze tips ben ik er in ieder geval van overtuigd dat iedereen mooi, veilig, gezond en zonder overlast kan BBQ'en op de camping. Succes alvast!



Anderen lazen ook onze blogs over  2022campingBBQbarbecueglamping

OVER DE AUTEUR

Robert

Vraag je mij om mijn favoriete vakantieland, dan is het antwoord direct Italië. En dat is niet voor niks, denk aan het heerlijke eten, de sfeer en de prachtige cultuur. Maar ook Frankrijk en Spanje worden regelmatig bezocht, en leer ik elke keer meer waarderen.

Elk jaar gingen wij met de familie op campingvakantie, en inmiddels trek ik deze traditie door met mijn eigen gezin. Geen stacaravan, safaritent of bungalowtent is mij vreemd. Niets fijner dan de vrijheid op de campings, een eigen “tuintje” en dagelijks BBQen.