Doesburg bezoek je vanaf de camping

 22 Januari 2018   Virginie

Hanzestad Doesburg, als vestigingsstadje aan de Oude IJssel en de Gelderse IJssel, een gezellige bezienswaardigheid. Aan de IJssel ligt naast Doesburg nog een reeks Hanzesteden: Kampen, Zwolle, Deventer, Hasselt, Hattem en Zutphen. Als dagjesmensen sloegen we vandaag een dagje stuk in Doesburg. Vanuit de plaats Dieren rij je over een lange rechte weg, het lijkt wel een oprijlaan, tussen polders door. Links en rechts van de weg stonden mensen foto’s te maken van de ondergelopen weilanden, het water in de IJssel stond hoog! Op een van de riante parkeerplaatsen aan de rand van het centrum stalden we onze gemotoriseerde koets.

Voor een stadsplattegrond ga je naar het VVV

Een bijzonder vriendelijke dame bij het lokale VVV kantoortje hielp ons aan een stadsplattegrond. Wat blijkt, het vestingstadje is overzichtelijk en afstanden zijn bescheiden. Dus vooruit met de geit, we hebben de wandelschoenen niet voor niets aangedaan. Midden op het kaartje stond een klein (schier-)eilandje afgebeeld. Het was een oude begraafplaats. Via het poortgebouw betreed je het rustende archief van Doesburg. Honderden graven, hutje mutje, waarvan velen in deplorabele toestand, bevolken het eilandje. Een aantal graven werd getooid met een helm als teken dat hier een of meerdere oorlogsslachtoffers hun rustplaats hadden en nog steeds hebben.

Oude begraafplaats Doesburg


Vestingstad Doesburg

Na de begraafplaats zijn we naar de lage waterlinie gelopen. Een onderdeel van de vroegere verdedigingswal die rondom deze handelsstad ligt. Door de regen van de afgelopen weken was het een sompige boel. Aan de ene kant realiseer je dan dat het verdedigingswerk eigenlijk niet veel voorstelt. Maar aan de andere kant is het natuurlijk zo dat in vroegere tijden de aanvallers ook niet konden beschikken over geavanceerde technieken en hulpmiddelen. Bij vorst, toen waren de winters nog echt winters en of bij hoog water zoals vandaag, hadden zowel de aanvallers als de verdedigers te dealen met dezelfde beroerde omstandigheden. Wij sopten door over de lage linie en zagen dat de Oude IJssel een onneembare verdedigingslinie vormde door het hoge water.

Terug het stadje in was een van de ‘eye catchers’ een prachtig gerestaureerd pand “Het Arsenaal”. Een van de vroegere kloosters in de vesting Doesburg dat lange tijd dienst heeft gedaan als opslagplaats van wapens en legering van en voor soldaten. Nu is het een multifunctioneel pand voor culturele en bedrijfsmatige activiteiten.

Klooster Doesburg


Doesburgsche Mosterd

Verder dwalend kom je hoe dan ook bij het mosterdmuseum uit. Formeel is de naam mosterd en azijn museum. De eigenaren zijn enthousiaste vertellers en verzamelaars. Het pand staat vol met mosterdpotjes en aanverwante snuisterijen. Uiteraard is er ook een mosterdmolen. Van de mosterdzaadjes wordt hier ter plaatse mosterd gemalen. Mosterd die je onmiddellijk kunt proeven. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om mosterd te kopen en met een tweetal potjes togen we weer verder. De dame die ons hielp gaf ons ook nog het recept mee van een authentieke Doesburgse mosterdsoep. Die gaan we binnenkort thuis eens maken.

Het Mosterdmuseum, Doesburg


Streekmuseum De Roode Tooren

Een grappig en bescheiden museum kwamen we tegen direct achter het gemeentehuis. Dit is “De Roode Tooren”. Een aantal vrijwilligers runt dit museum waarin een aantal lokale archeologische vondsten wordt bewaard. Daarnaast is er een tentoonstelling over gebruiken en ambachten uit deze streek. Beelden uit de Tweede Wereldoorlog en een winkeltje completeren het kleinschalige museum. Voor kinderen overzichtelijk en benaderbaar.

Deze houten plaat stamt uit WO II


Hier ervaar je dat een oer-Hollands vestingstadje ook nog in de 20ste eeuw van strategisch belang is geweest. Naast dat het museum gratis te bezoeken is, dragen de vrijwilligers bij aan een sympathieke sfeer. De aanwezige heren maakten een praatje met ons en daaruit bleek dat je ben hen ook een gegidste wandeling door Doesburg kunt bespreken. Voor meer informatie kijk op www.deroodetooren.nl.

Naast museum de Roode Tooren is er ook Lalique, een museum met een collectie van de bekende Nederlandse schilder Jan Toorop.

Het gasthuishofje

Naast de diverse musea zijn de hofjes prachtig en de achterom straatjes in Doesburg erg leuk om door te wandelen. Verder struikel je bijna over de historische panden. Bij een groot aantal hangt een ANWB informatiebordje aan de gevel. De pracht en praal bij een aantal ‘herenhuizen’ was overweldigend.

Hofje Doesburg


Van begin april tot eind augustus rijdt er op vrijdagmiddag een paardentram door Doesburg. De halte daarvoor zit aan Koepoortstraat voor het huis met het opschrift “Doesburgse Moppen”. Of dit opschrift nu slaat op paardenkeutels, koekjes of grappen, geen idee. Het typisch kruidige koekje vindt zijn oorsprong hier in de 17de eeuw en dit recept wordt vandaag de dag nog gebruikt. Voor een dagje Doesburg kun je gerust tijd maken in je vakantie. Wij ervoeren het als ontspannend en gezellig.

Ten noorden van Doesburg vind je veel campings, veelal gelegen op de Veluwe. Voor een mooi overzicht van deze campings in Gelderland kijk je hier!



Anderen lazen ook onze blogs over  GelderlandstadswandelingmuseumNederlandwandelenaan rivierattractiesbezienswaardigheidcitytrip

OVER DE AUTEUR

Virginie

Als ik mag kiezen tussen een vakantie op de camping of een vliegvakantie dan wordt het toch altijd die camping ergens in Europa. De afgelopen 20 jaar heb ik dan ook met heel veel plezier gewerkt aan onze website Huurtent.nl

Ik verzorg samen met Ruud en Robert de content en het aanbod en we bezoeken minstens twee keer per jaar diverse grote en kleine campings in heel Europa. Wij maken foto’s, bezoeken de regio met al haar bezienswaardigheden, geven de bezochte campings een review en schrijven hierover in onze blog.