Topo, gymles en taalles vanuit huis

 18 Maart 2020   Typisch Fem

Topo, gymles en taalles vanuit thuis


Als jong gezin denk je niet bepaald aan vakantie in tijden van Corona. Nederlandse papa’s en mama’s zijn massaal bezig met thuisonderwijs, wat een hele uitdaging kan zijn! Om je op weg te helpen, hebben we wat ideeën voor origineel én leerzaam thuisonderwijs voor je op een rij gezet. Laat je kinderen hun ideale camping ontwerpen, een moestuin aanleggen of een verslag maken van de laatste familievakantie. En wat denk je van een anders-dan-anders gymles, waarbij je en passant de tent opzet in eigen tuin? Voordat je het weet ben je de favoriete leerkracht van je kind ;-).

Gymles: kamperen in eigen tuin

Kamperen buiten de deur is nu even lastig. Veel campings en vakantieparken zijn gesloten. Maar hé, dan zet je je tent toch samen op in de achtertuin? Alle spieren worden gebruikt en zweten gegarandeerd! En je kweekt ook nog eens bouwkundig inzicht bij je kroost. Als de tent eenmaal staat, ga je er natuurlijk lekker een nachtje in slapen met je eigen gezin. De temperatuur werkt in elk geval vast mee.

Aardrijkskundeles: Europa leren kennen

Puzzels met de Europese landen. Landenkwartet. Er bestaat allerlei educatief speelgoed waarbij je kinderen kennis opdoen van andere landen. Ook online zijn er genoeg quizzen te vinden waarbij de hoofdsteden, gebergtes en rivieren er in no time in zitten! Handig als we straks weer op vakantie kunnen.

Taalles: van Dora en Squla tot YouTube en Netflix

Dit is dé tijd om een vreemde taal te leren! Heeft je kind tijd (en zin) over nadat het schoolprogramma is afgewerkt? Oefenen maar die Franse woordjes. Op internet zijn tal van tools te vinden die hierbij kunnen ondersteunen, van YouTube tot Squla. En oja, ook Netflix is goed voor hun talenkennis pap of mam. Zet die tekenfilm eens niet op ‘Nederlands gesproken’. Je zult versteld zijn hoeveel Engelse woorden ze oppikken.

Wereldoriëntatie en levensbeschouwing

Wat eten ze in Frankrijk en Spanje? Hoe zit het zorgsysteem in Italië in elkaar? Reuze leerzaam, zowel voor jongere als oudere kinderen. En hoe zit het met de levensovertuiging en het geloof in andere landen in de wereld? Een beetje verdieping in andere culturen en landen kan nooit kwaad.

Biologie: zet de hamsteraars een hak

De natuur. Juist in deze tijd hebben we er weer meer aandacht en tijd voor. Begin een moestuintje met de kinderen of stuur ze om een boodschap bij de boer in plaats van de supermarkt. Heb je meteen geen last meer van die irritante hamsteraars.

Tekenles: jouw ideale camping

Laat ze hun ideale camping ontwerpen. Of de landen van Europa natekenen. Wat tekenen betreft kun je helemaal los. Laat ze wat ons betreft een nieuw logo voor Huurtent bedenken, als ze maar lekker bezig zijn ;-)

Teken jouw ideale camping


Kookles: van de bank af met die pubers

Deze spreekt voor zich nemen we aan. Hoe maak je de lekkerste Italiaanse pizza? Zijn zelfgebakken croissants net zo lekker als die van de Franse bakker? Zet de pubers in de keuken en jij kunt fijn aan het werk. Vind je baas ook fijn.

Schrijfles: terug naar de penvriendin!

Zie tekenles, maar dan in geschreven vorm. Laat hun fantasie de vrije loop en geef ze een pen in de hand. Wedden dat opa en oma het leuk vinden een vakantieverslag van afgelopen familievakantie te lezen? En die vakantievriend of -vriendin van vorig jaar vindt het vast leuk om een handgeschreven brief per post te krijgen.


Je ziet het. Een rondje Europa en je hebt alle schoolvakken gehad.
Succes papa’s en mama’s van Nederland! Jullie kunnen het.

Anderen lazen ook onze blogs over  thuisonderwijscamping2020corona