Niemand kan om de sluizen van Fonseranes heen!

 30 Oktober 2022   Ruud

Als je het historisch centrum van Béziers bezoekt, mag je de wereldberoemde “Les 9 Écluses de Fonseranes” niet missen. Als je de boten naar boven en naar beneden ziet gaan, dan besef je dat deze sluizentrap in het Canal du Midi een staaltje van visie en vakmanschap is.

Les 9 Écluses de Fonseraines


Wist je dat het bekende Canal du Midi tussen Toulouse en Sète de verbinding is tussen de Atlantische Oceaan met de Middellandse zee? Als sinds de Romeinen wilde men een kanaal om de route voor het goederenvervoer te verkorten en om de piraten bij de Straat van Gibraltar te vermijden.
Pas in de tijd van Louis X!V, in 1681, werd het kanaal in gebruik genomen. En alles dankzij de visie en het fanatisme van Pierre-Paul Riquet, die de bedenker van het geheel is.

Deze Pierre-Paul Riquet is ook de visionair die de sluizentrap van Fonseraines heeft ontworpen en gebouwd met acht sluiskolken. Er wordt een hoogteverschil van ruim 21 meter overbrugd, een unieke prestatie. In deze tijd worden er slechts zeven sluizen gebruikt, en het is een spectaculair gezicht om de plezierjachten van sluis tot sluis te zien gaan, tot ze helemaal beneden (of boven) zijn.

Bij Béziers kruist het kanaal de rivier de Orb en vind je de laatste sluis. Je kunt hier langs hat kanaal wandelen en zo de Orb hoog en droog oversteken! Hier heb je ook het mooiste uitzicht over de stadsmuur en de kathedraal van Béziers.

Canal over de Orb


Naast de 9 sluizen ligt de werkeloze schuthelling. Ooit bedoeld om de beroepsvaart veel sneller langs de sluizen te leiden, maar toen hij in 1984 eindelijk in gebruik werd genomen was er al weinig vrachtverkeer meer op het Canal du Midi. In 1990 werd de schuthelling buiten gebruik gesteld.

De sluizen zijn gratis te bezoeken, er is een bezoekerscentrum met bioscoop waar je veel achtergrond en informatie over de sluizentrap kunt vinden. Er is een restaurant en er is een ruim (betaald) parkeerterrein.Anderen lazen ook onze blogs over  BéziersÉclusesLanguedoc-Roussillon

 Campingtips voor Languedoc-Roussillon

Fijne camping direct aan strand
Lagune-zwembad open eind april tot eind sept
Binnenbad/wellness/spa
Zeer goede faciliteiten jongere kinderen
Kindvriendelijk langzaam aflopend strand
Uitstapjes: Cap d Agde en Narbonne
Fietsen, aquarium Cap d'Agde
Beziers, Narbonne en Montpellier
Kleinschalig glampingdomein in Herault
Terrasvormig aangelegd, veel privacy
Zwembad met terras
Vakantiewoningen en lodges
Petanquebaan, wandelen, mountainbiken
Golfen op 50 km. watersport op meer
WIFI gratis
Wellness massages
Absolute topcamping, 2400 m. van strand
Subtropisch waterparadijs, waterglijbanen
Zwembad open half april-eind sept.
Gratis tennis en midgetgolf
Hoogseizoen kinderanimatie
Avondshows, pub en disco
Middelandse Zee op korte afstand (2400m)
Dagje weg: Carcassonne en Argelès-sur-Mer