Fabrieksbezoek à France: via nougat & olijfolie naar zeep & azijn

 15 Oktober 2019   Femke

Nougatfabriekje Le Chaudron d


Van een nougatfabriek in Montélimar naar een olijfoliefabriek en azijnfabriek in Nyons; wij bourgondiërs haalden deze zomer ons hart op in Zuid-Frankrijk. Een middagje struinen door het departement Drôme bracht ons bij een aantal charmante Franse fabriekjes. Het resultaat toen we ’s avonds weer op de camping kwamen? Nougat in alle smaken, extra vierge olijfolie, lavendelzeepjes en balsamicoazijn. Mmmmmm. Als dat geen lekkere oogst is.

Kasteelbezoek of snoep?

Na een uitgebreide tour door twee kastelen in Montélimar eerder die dag, was deze keuze voor ons zo gemaakt. Ons idee ook het derde chateau nog van binnen te gaan bekijken, was direct vervlogen toen we lucht kregen van de nougatfabriek in de stad. Jammer voor Chateau des Adhémar, dat genoegen moest nemen met een snelle blik op haar buitenkant, maar de nougat wachtte op ons!

La Fabrication du Nougat de Montelimar, hoe maak je noga?


Montélimar: stad van de nougat

Vroeger kochten wij tijdens een stop op de autosnelweg nogal eens nougat - of noga op z’n Nederlands - om in de auto op te peuzelen. Dat en hoe de nougat gemaakt werd in Montélimar wisten we toen nog niet, maar nu wel! Aangezien alle straten van het normaal o zo leuke centrum compleet gerenoveerd werden, informeerden we even bij het Office du Tourisme. Een gouden zet, want zij attendeerden ons op een klein nogafabriekje: Le Chaudron d’Or. Waar we hartelijk verwelkomd werden!

Noga wordt in Montélimar grotendeels handmatig geproduceerd



De verse plakken noga liggen kraar om ingepakt te worden


Ijverig handwerk en suikerzoete souvenirs

Al snel kwam er een werknemer van achter uit het kleine fabriekje tevoorschijn. Zij wilde ons maar wat graag rondleiden, waarbij de geur van suiker, honing, vanille en gebrande amandelen ons tegemoetkwam. Zowat alles werd hier nog handmatig gedaan! Van het koken van de suikersiroop, het uitgieten op een grote plank en het snijden van de plakken tot de controle van de ingepakte kleine nogasnoepjes voor bij de koffie. Het zal je niet verbazen dat we ons tasje goed gevuld hebben met de verschillende smaken noga voor thuis.

Nougatfabriekje Le Chaudron d


Door de poort naar historisch Nyons

Diezelfde middag staken we door vanuit Montélimar, ook wel Poort van de Provence genoemd, naar Nyons. Nyons heeft een levendig historisch centrum. De gebouwen laten duidelijk zien dat hier ooit een rijk handelscentrum was, en wel in de Romeinse tijd (14e en 15e eeuw). Al met al kun je met behulp van de plattegrond in Nyons een leuke stadswandeling maken, die zich overigens prima laat onderbreken door een heerlijke lunch in een van de kleine gezellige restaurantjes op Place du dr. Bourdongle met haar Romeinse arcades.

Lunchen in Nyons


Wandelen met uitzicht

Wil je de late lunch er weer af wandelen? Klim dan net als wij door de smalle straatjes naar de ‘Tour Randonne’, oftewel La Chapelle Notre Dame de Bons Secours. Dit is een militaire gevangenis uit de 13e eeuw, die in de 19e eeuw is omgebouwd tot kapel. Het Mariabeeld op de top kijkt uit over de stad en het landschap. Van hieruit daalden wij af via de Saint Vincent kerk naar de oude Romaanse brug over de L’Eygues rivier. Vanaf deze historische boogbrug, Pont Roman, heb je een leuik uitzicht over de oever aan de overkant.

‘Tour Randonne’, oftewel La Chapelle Notre Dame de Bons Secours



Romaans boogbrug Pont Roman in Nyons


Ambacht aan de oever

Wij waren met klem geattendeerd op de Promenade de la Digue, aan de oever van de rivier. Hier brengen kleine ambachtelijke winkeltjes hun lokale producten zoals honing, lavendel in alle vormen en uiteraard de beroemde Nyonse zwarte olijven en olijfolie aan de man. Spot je een oude olijfmolen met dito winkeltje? Loop dan via de achteringang het winkeltje in, om losse olijven, tapenades, ingeblikte olijven en olijfolie extra vierge of eerste persing te proeven en te kopen. Niet goedkoop, maar zeker de moeite waard!

Olijfmolen met dito winkeltje in Nyons, Promenade de la Digue


Afijn, natuurlijke azijn

Iets verderop werden we aangesproken door een medewerkster van het azijnfabriekje Vinaigrerie La Para. Snel riep ze haar baas erbij, die stukken beter Engels sprak. Vol passie vertelde de goede man over de verwerking van de Côtes du Rhône witte en rode wijn naar 100% natuurlijke azijn, gerijpt in vaten. De azijnsmaken zijn ontwikkeld met aroma's van planten zoals tijm, lavendel en zelfs honing. Wij gingen naar huis met een flesje Franse balsamico. Wat blijft er aan jouw handen plakken denk je?

bezoek aan azijnfabriek Vinaigrerie La Para



Nougat, Olijfolie, Azijn en nog meer in de Drôme




Anderen lazen ook onze blogs over  NyonsMontelimarArdecheAuvergneetenkokennagenietenProvencerivierreizenstadswandelingstedentripVaucluseZuid-Frankrijk

OVER DE AUTEUR

Femke

Femke is moeder van drie pubers. Samen met haar vriend en zijn twee kinderen vormen ze een groot en gezellig samengesteld gezin. Dat menig zomer - in twee auto’s en diverse samenstellingen - op pad gaat om Europa verder te verkennen. Schoondochters? Huisdieren? Allemaal instappen maar en gáán!

Van vakantiehuizen in Denemarken en de Franse Alpen, vakantieparken in Italië en Duitsland tot campings in Tsjechië en Spanje, ze crossen heel Europa door met z’n allen. Lees je mee?

 Campingtips voor Drôme

Zeer kindvriendelijke camping
Twee zwembaden, wildwaterrivier, glijbanen
Natuur lagunebad met zandstrand
Geschikt voor kleuters en tieners
Het riviertje Galaure stroomt langs camping
Fijn restaurant op de camping
Fietstochten, wandeltochten
Lyon, Vienne, Valence
Kleine natuurcamping aan riviertje
Zwembad
Kindvriendelijk, ruimte om te spelen
Restaurant met fijn terras
Ebike en mountainbikes te huur
Outdooractiviteiten
Mountainbiken, Parapente
Boomklimpark, Aquapark in Vaison la Romaine
Kleine gastvrije glampingcamping
Rust, ruimte en gastvrijheid
Zwembad
Terrassencamping uitzicht op berglandschap
Animatie in hoogseizoen
Restaurant, bar
Wandelen, mountainbiken
Pont-en-Royans, Valence