Budgetvriendelijke campingtips

 11 Februari 2025   Femke

Bijna 3000 euro voor één week met een gezin van vier op een camping in Zuid-Frankrijk?! Ik verslikte me zowat in mijn thee. Tijdens een gezellig avondje met vriendinnen hadden we het over ieders vakantieplannen en ik moet zeggen: ik was redelijk onder de indruk van het prijskaartje van de glampingplannen van vriendin A. En dan moeten ze daar nog eten en willen ze ook nog wat van de omgeving zien. Dat loopt aardig in de papieren… Luxe kamperen moet toch stukken goedkoper kunnen?

Al brainstormend voor onze eigen vakantie kwam ik op de volgende 10 ideeën om kosten te besparen op een luxe campingvakantie. Misschien kun jij er ook iets mee?

1. Ga op vakantie in een goedkoper land

Als je een luxe campingvakantie wilt maar niet de hoofdprijs wilt betalen, kun je beter uitwijken naar landen waar het prijsniveau lager ligt dan in Frankrijk of Italië. Een paar budgetvriendelijke opties zijn Slovenië, Kroatië, Hongarije, Portugal en Roemenië. Ook Spanje is vaak beter betaalbaar dan Zuid-Frankrijk of Toscane.


Kies eens voor een vakantie naar Dalmatië


2. Kies niet voor een camping op een A-locatie

In elk land zijn dure regio’s en betaalbaardere regio’s. Zo zijn de Cote d’Azur en de Zuid-Atlantische kust in Frankrijk over het algemeen het meest populair, wat ook geldt voor het Gardameer en Toscane in Italië bijvoorbeeld. Mijn vriendin gaat voor een populaire camping op twee voetstappen van de Atlantische kust vandaan. Kies je een camping die minder dicht bij zee of verder weg van een grote stad ligt, dan daalt de prijs direct.

Een prachtige camping op korte afstand van de Côte d


3. Overweeg een camping met minder faciliteiten

Een viersterren camping is niet heilig. Ook campings met minder sterren kunnen erg leuk zijn. Bovendien zijn al die faciliteiten misschien helemaal niet nodig. Vaak betaal je voor faciliteiten die je amper gebruikt. Zeg eens eerlijk: hoe vaak ben jij op de camping bijvoorbeeld in de sauna of sportschool geweest? En doen jouw kinderen altijd braaf mee met het sporttoernooi en animatieteam, of ben je ze in de praktijk meestal zelf aan het vermaken? Een camping met leuk riviertje om in te spelen of een klein meertje kan net zo leuk zijn als eentje met een groot zwemparadijs.

Camping Am Blanksee, aan een meer op 595 afstand van Nederland


4. Huur een goedkopere accommodatie

Er zit veel verschil in accommodaties. Mijn vriendin blijkt zo ongeveer de meest luxe lounge lodge te huren die er bestaat. Met airco, drie slaapkamers met opgemaakte bedden, twee badkamers, een vaatwasser, loungebank en ga zo maar door. Prima voor hen, ze werken er hard voor het hele jaar door en genieten van al die luxe. Voor ons, met een iets minder grote portemonnee, is een ingerichte bungalowtent, stacaravan of basic safaritent echter ook prima. Net als een ventilator of beddengoed van thuis meenemen. Niks mis mee!

Een leuke CocoSweet op camping Les Biches


5. Reis slim en bespaar op transport

Met de auto op vakantie? Rijd niet op de drukste dagen, want files kosten extra brandstof. Plan je route slim en tank in landen waar de brandstof goedkoper is, zoals Luxemburg, België en Oostenrijk. Overweeg ook een tolvrije route. Dat duurt misschien wat langer, maar bespaart geld.

6. Kook zelf en doe slim boodschappen

Uit eten gaan met het hele gezin is reuze gezellig, maar in de meeste landen stukken duurder dan een bezoekje aan de supermarkt. Als je dan ook nog de supermarkten op campings vermijd maar stukje verder rijdt voor een grotere supermarkt of lokale markt, houd je helemaal geld over. Ook handig: neem basisingrediënten zoals kruiden, pasta en rijst alvast mee vanuit huis.

7. Verken de omgeving op eigen houtje

Een dure georganiseerde excursie? Dat kan ook anders. Natuurlijk moet je niet zomaar gaan raften in je eigen roeibootje, maar voor veel excursies geldt dat je op internet veel achtergrondinformatie kunt vinden en het verder prima zelf kunt. Kastelen bezoeken bijvoorbeeld. Of een fietstocht maken of leuke stad ontdekken. Met een beetje moeite ben je je eigen gids. En dat kost niks! Of vooruit, hooguit wat extra data voor je mobiel.

8. Neem je eigen spelletjes en speelgoed mee

Kinderen willen vermaakt worden, maar dat hoeft niet altijd geld te kosten. Een bal, een badmintonset of een paar bordspellen zorgen voor eindeloos plezier zonder dat je ter plekke dure activiteiten hoeft te boeken.

9. Houd aanbiedingen en vroegboekkortingen in de gaten

Sommige campings geven flinke kortingen als je vroeg boekt of juist last minute. Ook touroperators hebben soms aanbiedingen voor specifieke weken. Vooral buiten het hoogseizoen, bijvoorbeeld in de meivakantie, is luxe kamperen heel betaalbaar.

10. Gebruik kortingskaarten en apps

Er zijn allerlei kortingspassen en apps die voordeel bieden bij uitstapjes, zoals de ANWB-pas, kortingskaarten voor dierentuinen en musea, en apps waarmee je voordelige restaurantdeals vindt. Even checken of dat in jouw vakantieland ook geldt!

Met bovenstaande tips hoeft luxe kamperen echt niet duur te zijn. Heb jij nog slimme glamping bespaartips? Laat het weten in de reacties!






Anderen lazen ook onze blogs over  accommodatievroegboekenvroegboekkortingbudgetgrampingKleinschaliglast-minuteslast-minutemeivakantievoorjaarnazomernajaar

OVER DE AUTEUR

Femke

Femke is moeder van drie pubers. Samen met haar vriend en zijn twee kinderen vormen ze een groot en gezellig samengesteld gezin. Dat menig zomer - in twee auto’s en diverse samenstellingen - op pad gaat om Europa verder te verkennen. Schoondochters? Huisdieren? Allemaal instappen maar en gáán!

Van vakantiehuizen in Denemarken en de Franse Alpen, vakantieparken in Italië en Duitsland tot campings in Tsjechië en Spanje, ze crossen heel Europa door met z’n allen. Lees je mee?