Van Ardennen tot Zeekust: wat heeft België allemaal te bieden?

 18 Januari 2016   Femke

België is populair bij veel landgenoten, vooral voor kortere vakanties door het jaar heen. Niet zo gek ook; het is dichtbij en heeft ontzettend veel te bieden. Neem nu de sportieve activiteiten in de natuur in de Ardennen. De zon, zee en het strand aan de westkust. Ook de bruisende steden als Antwerpen en Brussel en het winkelwalhalla in Maasmechelen zijn trekpleisters tot en met. Dit alles is gegarneerd met culinaire Belgische specialiteiten zoals pintjes, pralinés en patat, pardon… friet. Genoeg redenen om dit jaar wat langer naar onze vriendelijke zuiderburen te gaan, dacht ik zo. Ik geef je graag mijn België-tips, waarmee die langere vakantie nog te kort voelt!

BelgieGentEurocamp


Lekker actief in de Ardennen
In de Ardennen kun je van alles ondernemen. Ga bijvoorbeeld lekker kajakken op de rivier de Lesse. Of quadrijden over de heuvels. Onderweg geniet je van de mooie omgeving. Combineer je wandelen liever met een activiteit? Doe dan een GPS-tour. Grote kans dat je al speurend naar de goede richting een wilde ree tegenkomt.
Ik bezocht een tijdje terug de meren van l‘Eau d’Heure, tegen de Belgische Ardennen aan. Daar kun je inspanning en ontspanning prima combineren. Ging mijn vriend met de kinderen lasergamen, lag ik heerlijk te relaxen in het wellnesscentrum. Je vindt er ook een Tropisch Aquacenter met glijbanen en waterspelen voor kinderen en een buitenzwembad. In het Natura Parc l’Eau d’Heure kun je met het hele gezin een parcours in de bomen volgen met apenbruggen, trapezes, klimmuren en tokkelbanen. De Ardennen staan garant voor een vakantie vol avontuur, sport, natuur én rust.

Ter leering ende vermaeck!
Heb je jonge kinderen, dan is een dagje Plopsaland (Adinkerke), gebaseerd op de avonturen van de beroemde Kabouter Plop, een aanrader. Of het Bellewaerde Park (vlakbij Ieper) met leuke (water)attracties, een dierenpark en circusvoorstellingen. Nu mijn kinderen daar te groot voor zijn, zoeken we spanning op in de attracties van Bobbejaanland (bij Herentals) of Six Flags (bij Wavre).
Leuk én leerzaam zijn verder Earth Explorer (Oostende), met simulaties van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, en Technopolis Mechelen voor wetenschap en technologie, waar iedereen mag experimenteren tot hij erbij neervalt.

PlopsalandBE


Winkel in, winkel uit
Vrienden van mij hebben een winkel waar ze antieke en brocante meubelen en accessoires verkopen. Inkopen doen ze in België, bijvoorbeeld in Antwerpen of op de vlooienmarkt in Brussel. Ik ben wel eens met ze mee geweest. Waren zij in de antiekzaak, stond ik in de modezaak ernaast… Je vindt in Antwerpen en Brussel namelijk ook de nieuwste modetrends en kleding van bekende ontwerpers.

Cultureel erfgoed & stedentrips
België herbergt zoveel leuke steden en dorpen, het zijn er te veel om op te noemen. Naast de gezelligheid van Antwerpen en het wat deftigere Brussel, zijn het pittoreske Brugge en Gent zeker een bezoek waard. Alle plaatsen hebben een eigen karakter en overal proef je de cultuur. Sint-Niklaas beschikt bijvoorbeeld over het grootste plein van België: de Grote Markt. Deze markt is omringd door prachtige historische gebouwen, zoals het stadhuis. In Luik vind je La Batte, de grootste en oudste markt van het land. Iedere zondag kun je hier terecht voor de rommelmarkt en een markt met typische Belgische specialiteiten.

Culinaire hoogstandjes
Niks lekkerder na een dagje cultuursnuiven of winkelen dan neerploffen op een terras met een verfrissend biertje. Wel moeilijk kiezen in België! Ga je voor een Duvel, een Westmalle (trappist) of een lekkere kriek? Of ga je voor het echte werk, een tripel met een alcoholpercentage van 8-9 procent? Wat je ook kiest, het combineert altijd met een meergangenlunch of –diner in een eetcafétje of brasserie. Ben je in Gent, kies dan eens voor het typisch Gentse ‘Waterzooi’, een gerecht van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood. Ook een klassieker is ‘Paling in ’t groen’, een Vlaams gerecht uit de Scheldestreek, bestaande uit zoetwaterpaling in een groene saus.
En wat zou België zijn zonder friet? Midden in Antwerpen staat Frietkot Max, binnen wel te verstaan. Op de eerste etage vind je het Frietkotmuseum. Lekker en leerzaam!

Voor de dames: ben je net zo’n zoetekauw als ik? België is het land van de pralinés. Die zijn dan ook in het hele land te koop. Hoera! Een tip: bezoek het Chocolademuseum in Brugge. Je leert alles over cacao en de verwerking ervan. Met als kers op de taart, euhhh, praliné, dat je ook mag proeven!

WaterzooiGent


Zomers genieten
Zomers probeer ik de pralinés links te laten liggen. Die extra calorieën kan ik echt niet gebruiken tijdens mijn vakantie aan de Belgische kust. Zon, zee en strand, wel 67 kilometer lang. Wij gaan graag naar Zeebrugge. Je hebt er een enorm breed strand en het is goed bereikbaar met de trein of de auto. Het gratis parkeren is een groot pluspunt van deze gezellige badplaats. We zijn en blijven tenslotte Hollanders…
Ach, je vindt altijd wel een eigen favoriete strand tussen de natuurgebieden het Zwin in het noorden en de Westhoek in het zuiden.

DuvelTrip




Anderen lazen ook onze blogs over  stedenBelgiëNederland