Roaming vanaf juni 2017 - Mobiele telefoon tegen standaardtarief grenzeloos te gebruiken

 20 September 2016   Ruud

Het lijkt er nu toch echt van te komen: op vakantie gaan en voor je Nederlands tarief mobiel blijven bellen, surfen en sms-en.

Er ligt een serieus en haalbaar voorstel bij de lidstaten van de EU om de zogenaamde ‘roaming’ kosten volledig af te schaffen. De EU-lidstaten moeten dit voorstel nog wel goedkeuren. Als dit gebeurt dan zal roaming vanaf 15 juni 2017 het gehele jaar gratis zijn. Een eerdere beperking van 90 dagen is van de baan.

Roaming betekent dat jouw eigen telecom-operator (KPN, Vodafone, Telfort...) en het buitenlandse netwerk samenwerken zodat je mobiel kunt bellen, sms-en en internetten. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht, die vaak hoog zijn. Deze extra kosten gaan verdwijnen.

Volgens Günther Oettinger, Europees Commissaris voor Digitale Economie: "De consumenten die regelmatig naar het buitenland gaan, zullen het recht hebben om hun mobiele telefoon onbeperkt en zonder extra kosten te gebruiken".

Voor de slimmerikken onder ons: Zo kan het interessant zijn om een goedkoop SIM-abonnement af te sluiten in het buitenland en dat overal in de EU te gaan gebruiken. Maar zo transparant is de markt nog niet, en de telecom-operators hebben de mogelijkheid om dit soort ‘handigheidjes’ te voorkomen.

Ook zou het kunnen zijn dat de operators hun tarieven gaan verhogen om de gemiste roaming-opbrengsten te compenseren. Die mogeljkheid is in de nieuwe wetgeving meegenomen. Zo betalen de thuisblijvers dan mee aan de kosten van vakantiegangers die veel in het buitenland verblijven.