Monnikenwerk in Narbonne

 12 Augustus 2016   Ruud

Ben je wel eens in een echte abdij geweest? Nee? Mocht je in de buurt van Narbonne (regio Languedoc-Roussillon) zijn, dan zou je zeker een trip moeten maken naar de schitterende Abbaye de Fontfroide (officieel de Abbaye Sainte-Marie de Fontfroide). De abdij ligt in de heuvels en bossen, op zo’n 20 minmuten rijden van Narbonne. Trek zo’n twee uur uit om de abdij en de bijbehorende tuinen te bezichtigen.

Abbaye de Fontfroide bij Narbonne


Het klooster is gesticht in de 11e eeuw en kende een roerige geschiedenis. Uiteindelijk is het in 1908 in particuliere handen gekomen. De nieuwe eigenaren, Gustave en Madeleine Fayet, zijn meteen gestart met het restaureren van de vervallen abdij. Ze maakten van het klooster een artistiek en cultureel centrum waar diverse kunstenaars verbleven.

Abbaye de Fontfroide bij Narbonne


De abdij is traditioneel gebouwd volgens de voorschriften van Bernardus van Clairvaux. Soberheid is één van de kenmerken van het complex. Bijzonder herkenbaar zijn het ‘kloostervierkant’, de vierkante binnentuin met daaromheen een overkapte wandelgang, en de scheiding van de vertrekken van de adellijke monniken, die nooit buiten de poort kwamen, en de ruimtes van de lekenbroeders, die de praktische zaken voor hun rekening namen en de contacten met de buitenwereld onderhielden. Let eens op de gang (Rue des converts) die gebruikt werd voor de contacten tussen de ‘echte’ monniken en de lekenbroeders.

Abbaye de Fontfroide - kloostervierkant


Toen we na het bezoek de openbare toiletten bezochten hebben we onderstaande foto gemaakt. De monniken van de abdij brachten veel tijd met elkaar door, maar soms is énige privacy toch wel gewenst...

Abbaye de Fontfroide - toiletten




Anderen lazen ook onze blogs over  Zuid-FrankrijkbezienswaardigheidFrankrijktipsLanguedoc-RoussillonNarbonne