Koken op de camping

 25 April 2016   Femke

Lekker koken op de camping, dat is een hele kunst. Wil je niet elke dag broodjes knakworst, cup a soup of instant noodles op tafel zetten? Wil je snel en niet te ingewikkeld koken, recepten zonder poespas en moet het vooral ook nog eens kindvriendelijk zijn (want twee verschillende kostjes fabriceren is al helemaal onbegonnen werk)? Lees onze tips en je weet voortaan precies wat je van thuis moet meenemen en welke items er beslist tot je basiskookuitrusting behoren. Je hebt op de camping immers geen laden vol keukengerei tot je beschikking. En over vier, laat staan vijf, pitten kun je alleen maar dromen…

Wat is jouw ideale kookuitrusting?

Ja ja, ik weet ’t. De die hard kampeerder doet het gewoon met een gasfles met enkel pitje en maakt daar de meest exotische gerechten mee. Omdat ik een liefhebber ben van lekker en gevarieerd eten én allesbehalve een keukenprinses ben, zoek ik graag mijn toevlucht tot hulptroepen. In de vorm van een elektrische bakplaat, skottelbraai, safari chef, barbecue of meerpitsgasstel wel te verstaan.


***



- Skottelbraai. Multifunctioneel, deze ‘braadschotel’. Je kunt erop bakken, grillen, wokken en vaak ook barbecuen. Het kost effe wat, maar dan eet je ook elke dag lekker. En buiten!
- Safari Chef. Dit is een gruwelijk fijn dingetje dat het midden houdt tussen een grill, wok, gasbarbecue, bakplaat en gaspit. Het lijkt wel wat op een skottelbraai, alleen heeft de safari chef meerdere kookoppervlakken. Het apparaat is niet bepaald aantrekkelijk om te zien, maar je maakt er de lekkerste gerechten mee. Stap dus over je schaamte heen en laat ze maar kijken, die campingbuurtjes met hun smakeloze macaroni.
- BBQ. Zeker op kleinere campings mag je altijd barbecuen, zelfs met kolen. Ikzelf neem altijd zo’n wegwerpsetje mee. En met een beetje geluk staat er ter plekke een bbq op ons te wachten, zodat we ook op dag twee nog naar hartenlust kunnen bakken.
- Een klein elektrisch bakplaatje kan voor stellen dé uitkomst zijn om de pannen binnen niet op het vuur te hoeven zetten. Gewoon wat groenten, en stukje kip of vis op de plaat en je maaltijd is smakelijk en gezond!

Welk keukengerei heb je nodig?

Verblijf je in een volledig ingerichte huurtent of stacaravan, dan zijn de meest essentiële zaken wel aanwezig. Moet je alles zelf meenemen? Vergeet dan zeker deze dingen niet.

- Kurkentrekker en blikopener je wilt die lekkere Franse wijn toch niet missen?
- Kaasschaaf. Als je een Nederlander bent, behoeft dit geen toelichting.
- Je favoriete keukenmesje. Voor de tomaten, het appeltje voor het slapen gaan, het satévlees voor de barbecue… Ik heb zelf zo’n alleskunner die alles snijdt en deze gaat standaard mee op reis.
- Een snijplank. In de meeste huurtenten en stacaravans al aanwezig. Zo niet, dan neem ik er zelf een mee. Ideaal om groenten en vlees op te snijden. Én als borrelplankje voor de kaasjes ’s avonds.
- Een paar houten spatels. Om aardappeltjes mee te bakken, je roerbakkostje mee te bereiden en salade mee op te scheppen.
- Aluminiumfolie. Hier kun je lekkere pakketjes mee maken voor op de bbq. Ook broodjes die je meeneemt naar het strand blijven lekker op deze manier.

Welke boodschappen neem je van thuis mee?

Om nu met hele tassen te gaan lopen zeulen, gaat mij iets te ver. De auto zit al vol genoeg en de meeste dingen kun je op je vakantiebestemming ook prima kopen. Toch zijn een paar basics onmisbaar wat mij betreft.

- Olijfolie. Om in te bakken, te gebruiken als dressing en om ’s avonds stukjes brood in te dippen.
- Honing. Hier maak ik vaak dressings mee. Bovendien eet mijn zoon graag honing op zijn brood en bestrijd ik ieder keelpijntje liever met thee met honing in plaats van met pillen (van de lokale en onverstaanbare arts, nee dank je).
- Peper, zout en bouillonblokjes. Smaakmakers bij uitstek.
- Kruiden. Ik neem meestal wat combinaties mee, zoals een potje Italiaanse kruiden en Oosterse kruiden. Je kunt je verse kruiden natuurlijk ook ter plaatse op de markt kopen.
- Knoflook. Het ligt misschien aan mij, maar ik mik overal knoflook in. Ik ga er dan ook niet op gokken dat ze dit wel verkopen in de lokale buurtsuper.
- Een pot tomatenpassata. Gaat altijd op en er gaat geen vakantie voorbij zonder mijn beroemde pastasaus (zie het recept onder dit artikel).
- Bloem. Aparte campingwinkel als ze er geen eieren en melk verkopen. Met deze ingrediënten heb je in no time een stapel pannenkoeken op tafel staan!

Hét campingrecept voor het hele gezin

Iets van pasta doet het altijd goed. De meeste kinderen zijn nu eenmaal niet zo’n fan van escargots of ondefinieerbare soepjes en pasta is gemakkelijk te maken en snel klaar. Of je nu een gasbrander met 1 pit hebt, een wok, een bbq of een gaststel met meerdere pitten; deze pastasaus is zo klaar!

Pasta met rode saus

Ingrediënten:
- Een flinke scheut olijfolie
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- Scheut rode wijn
- 1 blik tomatenblokjes, 1 pot tomatenpassata of 6 zongerijpte tomaten in blokjes
- 2 ansjovisfilets, een pond rundergehakt of een pond kipfilet (het is maar net wat je kunt krijgen in je vakantieland)
- Wat kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn of salie (tip: kijk wat er in de berm groeit!). Heb je niets? Gebruik dan een bouillonblokje.

Hoe maak je het?
Bak eerst gehakt rul, of de kip gaar. Haal het vlees even uit de pan en fruit de ui en knoflook in wat extra olijfolie. Vervolgens komen de tomaten erbij, de kruiden en de wijn. Laat dit alles een kwartiertje koken. Als je een tweede pitje hebt, kook je hierop de pasta. Heb je deze niet? Zet de saus dan even opzij met de deksel op de pan en kook de pasta. Voeg het geheel samen en voilà. Lekker met geraspte kaas eroverheen!


Anderen lazen ook onze blogs over  belevingreceptengezondkamperenvoorbereiding