Hoe gastvrij is Nederland?

 28 November 2014   Femke

Vraag een buitenlander wat hij van Nederland vindt en grote kans dat hij antwoordt in termen als easy going, ruimdenkend, liberaal en tolerant. Er wonen hier zulke vriendelijke, nuchtere en open mensen. Fluitsma & Van Tijn zongen er al over in 1996. Geen uniform is heilig, je fiets niet veilig en we kunnen veel hebben met z’n allen (behalve van de buurman). Vrij vertaald betekent dit natuurlijk dat iedereen hier gelijk is en dat we een eigen mening hebben. En dat pikt de toerist ook op!

Zilveren medaille voor Nederland
Uit onderzoek onder Europese vakantiegangers blijkt dat we op de tweede plaats staan wat betreft gastvrijheid. 15,1 % van de buitenlandse respondenten vindt ons het meest attente volk van Europa. De Grieken worden nog ietsje aardiger gevonden dan wij. Engelsen zijn het meest positief over ons Nederlanders. Maar liefst 23% van onze westerburen bestempelt Nederland als het meest gastvrije land van Europa.

Sex, drugs & rock ’n roll
Oké, we zijn dus bijna het ideale vakantieland voor de toerist. Zou dit komen door onze openheid en tolerantie? Ik heb al menig buitenlander de weg gewezen naar ‘onze’ wallen en coffeeshops… Ja ja, in Nederland kan en mag alles mensen! Maar natuurlijk is dit niet het enige wat de toerist naar Nederland haalt. Nederland wordt gezien als goed bereikbaar en een ideaal land voor korte vakanties. De bekende Hollandse iconen zoals tulpen, molens en kaas zijn nog steeds het eerste waar menig toerist aan denkt. Het landschap, onze fietscultuur, Amsterdam en alle andere oude steden met prachtige grachten worden gezien als de meest positieve kenmerken. Dat ons culinaire aanbod het niet haalt bij dat van bijvoorbeeld Italië of Spanje, lijkt buitenlanders niet te deren...

Wat vinden we zelf?
Opvallend is dat wij Nederlanders onze eigen landgenoten ook als meest gastvrij bestempelen. 22 procent van ons is ervan overtuigd dat wij het vriendelijkst zijn voor toeristen. We kunnen daarnaast de vriendelijkheid van de Duitsers en Oostenrijkers enorm waarderen. Egyptenaren, Zwitsers en Fransen scoren minder hoog wat ons betreft.

Top 5 gastvrije vakantielanden
Gemiddeld gezien staat Griekenland dus bovenaan, gevolgd door Nederland. De derde plaats is voor Italië en daarna volgen Oostenrijk en Duitsland. Fransen en Spanjaarden genieten minder populariteit en Engelsen sluiten de ranglijst af. Zij worden het minst gewaardeerd als het gaat om gastvrijheid.





Anderen lazen ook onze blogs over  algemeennieuwsbeleving